Počet záznamů: 1  

Method for assessment of distribution of UHMWPE wear particles in periprosthetic tissues in total hip arthroplasty

  1. 1.
    SYSNO ASEP0340263
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevMethod for assessment of distribution of UHMWPE wear particles in periprosthetic tissues in total hip arthroplasty
    Tvůrce(i) Pokorný, D. (CZ)
    Šlouf, Miroslav (UMCH-V) RID, ORCID
    Horák, Zdeněk (UMCH-V)
    Jahoda, D. (CZ)
    Entlicher, G. (CZ)
    Eklová, S. (CZ)
    Sosna, A. (CZ)
    Zdroj.dok.Acta chirurgiae orthopaedicae et traumatologiae Čechoslovaca. - : Galen - ISSN 0001-5415
    Roč. 73, č. 4 (2006), s. 243-250
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovawear ; polyethylene ; total hip arthroplasty
    Vědní obor RIVCD - Makromolekulární chemie
    CEPGA106/04/1118 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z40500505 - UMCH-V (2005-2011)
    AnotaceAseptic loosening of implants is the main complication affecting the lifetime of total joint replacements (TJR). The highest proportion of loosening occurs due to osteolysis produced by the presence of ultra-high molecular weight polyethylene (UHMWPE) wear particles smaller than 1 µm. These can be identified by microscopic, spectroscopic or light-scattering methods. Here we describe our method for counting wear particles, based on the principle of light scattering and called LSc. The results of LSc method proved that distribution of particles in periprosthetic zones in THA was uneven. The highest number of particles was found in the neighboring zone III and zone 7, as described by Gruen and DeLee, which was in agreement with orthopedic evaluation of TJR failures.
    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.