Počet záznamů: 1  

Rheological properties of nanofiltered Athabasca bitumen and Maya crude oil

  1. 1.
    SYSNO ASEP0339660
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevRheological properties of nanofiltered Athabasca bitumen and Maya crude oil
    Tvůrce(i) Hasan, M.D.A. (CA)
    Fulem, Michal (FZU-D) RID, ORCID
    Bazyleva, A. (CA)
    Shaw, J.M. (CA)
    Zdroj.dok.Energy and Fuels. - : American Chemical Society - ISSN 0887-0624
    Roč. 23, - (2009), s. 5012-5021
    Poč.str.10 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaviscosity ; rheology ; Athabasca bitumen ; Maya crude oil ; phase behavior ; asphaltenes ; nanofiltration
    Vědní obor RIVJJ - Ostatní materiály
    CEZAV0Z10100521 - FZU-D (2005-2011)
    UT WOS000270671800044
    DOI10.102/ef900313r
    AnotaceComplex viscosities of Athabasca bitumen (Alberta, Canada) and Maya crude oil (Mexico) samples, along with their permeates and retentates obtained by nanofiltration at 473 K through 5-, 10-, 20-, 50-, and 200-nm ceramic membranes, were investigated over the temperature interval of 298-373 K. The pentaneasphaltene content of the samples varied from 1.5 wt% to 57.2 wt %, whereas the asphaltene-free composition of the samples did not vary from the feed composition (within experimental error). At temperatures of <323 K, part of the maltenes of both of these hydrocarbon resources is solid. The solid maltene fraction is a function of temperature. If this additional solid is taken into account, the experimental relative viscosities for both Athabasca bitumen- and Maya crude-related samples fall on a single master curve, over the entire temperature interval, irrespective of the asphaltene content.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.