Počet záznamů: 1  

Synthesis and thermal behavior of telechelic poly(butadiene)diols with azobenzene-based liquid-crystalline units in side chains

  1. 1.
    SYSNO ASEP0339561
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSynthesis and thermal behavior of telechelic poly(butadiene)diols with azobenzene-based liquid-crystalline units in side chains
    Tvůrce(i) Poláková, Lenka (UMCH-V) RID
    Sedláková, Zdeňka (UMCH-V) RID, ORCID
    Látalová, Petra (UMCH-V)
    Zdroj.dok.Polymer Bulletin. - : Springer - ISSN 0170-0839
    Roč. 64, č. 4 (2010), s. 315-326
    Poč.str.12 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.DE - Německo
    Klíč. slovaazobenzene mesogens ; radical addition ; poly(butadiene)diols
    Vědní obor RIVCD - Makromolekulární chemie
    CEPGA202/09/2078 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z40500505 - UMCH-V (2005-2011)
    UT WOS000274099400001
    DOI10.1007/s00289-009-0142-z
    AnotaceMesogenic thiols with azobenzene as a rigid part and with various substituent (H-, methoxy-, butoxy- or octyloxy-) in para-position of azobenzene ring were synthesized by multi-step syntheses. The thiols were grafted onto double bonds of telechelic poly(butadiene)diol (M (n) similar to 2,400, functionality f (n) = 2, 60 mol.% of 1,2-butadiene units) via radical addition in the presence of 2,2'-azobis(2-methylpropionitrile) (AIBN). Initial mole ratio of thiol/double bonds varied in the range of 0.2-1.0. Influence of the azobenzene substituent on the extent of modification reaction was estimated using elemental analysis, size-exclusion chromatography and H-1 NMR spectroscopy. The substituent on mesogen plays also an important role in thermal behavior of both the thiols and the obtained comb-like polymers, as determined by differential scanning calorimetry and polarizing optical microscopy.
    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.