Počet záznamů: 1  

Fabric transpositions in granite plutons - an insight from non-scaled analogue modelling

  1. 1.
    SYSNO ASEP0337771
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevFabric transpositions in granite plutons - an insight from non-scaled analogue modelling
    Tvůrce(i) Kratinová, Zuzana (GFU-E) ORCID, RID
    Machek, Matěj (GFU-E) ORCID, RID
    Kusbach, V. (CZ)
    Zdroj.dok.Journal of the Geological Society of India - ISSN 0016-7622
    Roč. 75, č. 1 (2010), s. 267-277
    Poč.str.11 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.IN - Indie
    Klíč. slovaanalogue modelling ; magmatic fabrics ; granite intrusions ; rheology ; AMS
    Vědní obor RIVDB - Geologie a mineralogie
    CEPKJB300120702 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z30120515 - GFU-E (2005-2011)
    UT WOS000277011800022
    DOI10.1007/s12594-010-0014-z
    AnotaceInvestigations on a set of experimental models of highly viscous intrusions were carried out in order to study the internal strain pattern during vertical ascent and emplacement of granite intrusions. The strain pattern was determined by means of anisotropy of magnetic susceptibility resulting from the orientation of magnetite particles in a liquid plaster medium. The modelled intrusions show distinct fabrics reflecting the flow of a rheologically complex, non-Newtonian material. During the vertical growth of the intrusion, constrictional vertical fabrics are transposed into flattening fabrics, and along with the development of low-intensity fabric domains are passively transported upwards. Vertical growth takes place along subvertical thrust shear zones that satisfactorily explain the discordant magmatic fabrics in granites along intrusion sides.
    PracovištěGeofyzikální ústav
    KontaktHana Krejzlíková, kniha@ig.cas.cz, Tel.: 267 103 028
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.