Počet záznamů: 1  

Phospholipase D Activation Is an Early Component of the Salicylic Acid Signaling Pathway in Arabidopsis Cell Suspensions

  1. 1.
    SYSNO ASEP0337283
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevPhospholipase D Activation Is an Early Component of the Salicylic Acid Signaling Pathway in Arabidopsis Cell Suspensions
    Tvůrce(i) Krinke, Ondřej (UEB-Q)
    Flemr, M. (CZ)
    Vergnolle, Ch. (FR)
    Collin, S. (FR)
    Renou, J. P. (FR)
    Taconnat, L. (FR)
    Yu, A. (FR)
    Burketová, Lenka (UEB-Q) RID, ORCID
    Valentová, O. (CZ)
    Zachowski, A. (FR)
    Ruelland, E. (FR)
    Zdroj.dok.Plant Physiology. - : Oxford University Press - ISSN 0032-0889
    Roč. 150, č. 1 (2009), s. 424-436
    Poč.str.13 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaSYSTEMIC ACQUIRED-RESISTANCE ; TRANSCRIPTION FACTOR ; INNATE IMMUNITY
    Vědní obor RIVCE - Biochemie
    CEPGA203/05/0559 GA ČR - Grantová agentura ČR
    LC06034 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z50380511 - UEB-Q (2005-2011)
    UT WOS000265661700035
    DOI10.1104/pp.108.133595
    AnotaceSalicylic acid (SA) plays a central role in defense against pathogen attack, as well as in germination, flowering, senescence, and the acquisition of thermotolerance. In this report we investigate the involvement of phospholipase D (PLD) in the SA signaling pathway. In presence of exogenous primary alcohols, the production of phosphatidic acid by PLD is diverted toward the formation of phosphatidylalcohols through a reaction called transphosphatidylation. By in vivo metabolic phospholipid labeling with P-33(i), PLD activity was found to be induced 45 min after addition of SA. We show that incubation of Arabidopsis (Arabidopsis thaliana) cell suspensions with primary alcohols inhibited the induction of two SA-responsive genes, PATHOGENESIS-RELATED1 and WRKY38, in a dose-dependent manner. This inhibitory effect was more pronounced when the primary alcohols were more hydrophobic. Secondary or tertiary alcohols had no inhibitory effect.
    PracovištěÚstav experimentální botaniky
    KontaktDavid Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.