Počet záznamů: 1  

Stoichiometry and Bravais lattice diversity: an ab initio study of the GaSb(001) surface

  1. 1.
    SYSNO ASEP0337230
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevStoichiometry and Bravais lattice diversity: an ab initio study of the GaSb(001) surface
    Překlad názvuStechiometrie a Bravais mřižková rozmanitost: ab initio studium GaSb(001) povrchu
    Tvůrce(i) Romanyuk, Olexandr (FZU-D) RID, ORCID
    Grosse, F. (DE)
    Braun, W. (DE)
    Zdroj.dok.Physical Review. B - ISSN 1098-0121
    Roč. 79, č. 23 (2009), 235330/1-235330/7
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaGaSb(001) surface ; molecular beam epitaxy (MBE) ; DFT
    Vědní obor RIVBM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    CEZAV0Z10100521 - FZU-D (2005-2011)
    UT WOS000267699500100
    DOI10.1103/PhysRevB.79.235330
    AnotaceWe study the family of GaSb(001)-(4x3) reconstructions by ab initio density-functional theory. For each possible surface stoichiometry between the well-known Sb-poor alpha(4x3) and Sb-rich beta(4x3) phases, we find thermodynamically stable reconstructions. Surface energies of (4x3) unit cells shifted relative to each other are computed for the thermodynamically stable phases. Especially, the energetic costs for unit-cell shifts along the [1-10] direction with the length of one in-plane surface lattice constant are very low. In a comparative study, we show that this is similar to the beta2(2x4) reconstructed GaAs(001) surface with a one-dimensional disorder along [1-10], but different from the c(4x4) reconstruction. The diversity in surface stoichiometry and unit-cell shape allows us to explain the contradicting experimental results obtained by scanning tunneling microscopy and surface-diffraction techniques at finite substrate temperatures.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.