Počet záznamů: 1  

Organic matter transformation and detoxification in dry olive mill residue by the saprophytic fungus Paecilomyces farinosus

  1. 1.
    SYSNO ASEP0335029
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevOrganic matter transformation and detoxification in dry olive mill residue by the saprophytic fungus Paecilomyces farinosus
    Překlad názvuTransformace organické složka a detoxifikace ve zbytku po suchém zpracování oliv pomocí saprotrofní houby Paecilomyces farinosus
    Tvůrce(i) Sampedro, M.C. (IT)
    Cajthaml, Tomáš (MBU-M) RID, ORCID
    Marinari, S. (IT)
    Petruccioli, M. (IT)
    Grego, S. (IT)
    D´Annibale, A. (IT)
    Zdroj.dok.Process Biochemistry. - : Elsevier - ISSN 1359-5113
    Roč. 44, č. 2 (2009), s. 216-225
    Poč.str.10 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaDry olive mill residue ; Phenols ; Paecilomyces farinosus
    Vědní obor RIVEE - Mikrobiologie, virologie
    CEPLC06066 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    2B06156 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z50200510 - MBU-M (2005-2011)
    UT WOS000263251900014
    DOI10.1016/j.procbio.2008.10.016
    AnotaceDry olive mill residue (DOR), the by-product of the two-phase extraction process, is very rich in organic matter and nutritionally relevant cations. The objective of this study was to investigate the impact of Paecilomyces farinosus on both organic matter modification and detoxification of this waste. Humification ratio in DOR colonized by the fungus for 20 weeks was increased by about 65 percent with respect to the abiotic control and humification index reached 0.38. High performance size-exclusion chromatography of humic acids from fungal cultures showed a marked increase in both weight-averaged and number-averaged molecular weights with respect to abiotic controls. Water-soluble phenols were reduced by 45 percent and the molecular weight fraction of phenols above 30 kDa increased from 31 to 72 percent
    PracovištěMikrobiologický ústav
    KontaktEliška Spurná, eliska.spurna@biomed.cas.cz, Tel.: 241 062 231
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.