Počet záznamů: 1  

New approach to garnet redistribution during aeolian transport

  1. 1.
    SYSNO ASEP0334682
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevNew approach to garnet redistribution during aeolian transport
    Překlad názvuNový přístup ke studiu redistribuce granátů měhem eolického transportu
    Tvůrce(i) Lisá, Lenka (GLU-S) RID, SAI, ORCID
    Buriánek, D. (CZ)
    Uher, P. (SK)
    Zdroj.dok.Geological Quarterly. - : Państwowy Instytut Geologiczny - ISSN 1641-7291
    Roč. 53, č. 3 (2009), s. 333-340
    Poč.str.8 s.
    Forma vydáníWWW - WWW
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.PL - Polsko
    Klíč. slovaWeichselian ; Pleistocene ; aeolian sediments ; garnet composition ; provenance ; loess ; sediments
    Vědní obor RIVDB - Geologie a mineralogie
    CEZAV0Z30130516 - GLU-S (2005-2011)
    UT WOS000271379700006
    EID SCOPUS70350654309
    AnotaceGarnet composit ion within Late Pleistocene (Wechselian) loess and loess-like deposits was studied in 13 samples of sediment heavy mineral fractions from Moravia and Silesia (Czech Republic). Four areas differing in garnet geochemistry were identified and some regional trends in garnet composition changes were documented. The data obtained support the generally accepted conclusion of prevailing westerly winds during Weichselian loess deposition. Metamorphic rocks of the Bohemian Massif together with contributions from igneous (mainly granitic) and sedimentary rocks were indicated as a sourse for the Weichselian loess and loess-like deposits studied. Local differences in garnet composition depend on the basement source rocks, on prevailing wind direction, on regional geomoprphology and on transport distance.
    PracovištěGeologický ústav
    KontaktJana Popelková, popelkova@gli.cas.cz, Sabina Janíčková, Tel.: 233 087 272
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.