Počet záznamů: 1  

Diverse archaeal community of a bat guano pile in Domica Cave (Slovak Karst, Slovakia)

  1. 1.
    SYSNO ASEP0334011
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevDiverse archaeal community of a bat guano pile in Domica Cave (Slovak Karst, Slovakia)
    Tvůrce(i) Chroňáková, Alica (BC-A) RID, ORCID
    Horák, Aleš (BC-A) RID, ORCID
    Elhottová, Dana (BC-A) RID, ORCID
    Krištůfek, Václav (BC-A) RID
    Zdroj.dok.Folia Microbiologica. - : Springer - ISSN 0015-5632
    Roč. 54, č. 5 (2009), s. 436-446
    Poč.str.11 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaarchaeal community ; bat guano pile ; Domica Cave
    Vědní obor RIVEH - Ekologie - společenstva
    CEPLC06066 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z60660521 - UPB-H, BC-A (2005-2011)
    AV0Z60220518 - PAU-O, BC-A (2005-2011)
    UT WOS000272119700009
    DOI10.1007/s12223-009-0061-2
    AnotaceThe molecular diversity of Archaea in a bat guano pile in Cave Domica (Slovakia), temperate cave ecosystem with significant bat colony (about 1600 individuals), was examined. The guano pile was created mainly by an activity of the Mediterranean horseshoe bat (Rhinolophus euryale) and provides a source of organic carbon and other nutrients in the oligotrophic subsurface ecosystem. The upper and the basal parts of guano surface were sampled where the latter one had higher pH and higher admixture of limestone bedrock and increased colonization of invertebrates. The relative proportion of Archaea determined using CARD-FISH in both parts was 3.5-3.9% (the basal and upper part, respectively). The archaeal community was dominated by non-thermophilic Crenarchaeota (99% of clones).
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.