Počet záznamů: 1  

Solvent-Induced Photostability of Acetylene Molecules in Clusters Probed by Multiphoton Dissociation

  1. 1.
    SYSNO ASEP0333706
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSolvent-Induced Photostability of Acetylene Molecules in Clusters Probed by Multiphoton Dissociation
    Tvůrce(i) Fárník, Michal (UFCH-W) RID, ORCID
    Poterya, Viktoriya (UFCH-W) RID, ORCID
    Votava, Ondřej (UFCH-W) RID, ORCID
    Ončák, Milan (UFCH-W) ORCID, RID
    Slavíček, P. (CZ)
    Dauster, I. (DE)
    Buck, U. (DE)
    Zdroj.dok.Journal of Physical Chemistry A. - : American Chemical Society - ISSN 1089-5639
    Roč. 113, č. 26 (2009), s. 7322-7330
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovasurface ; C2H2 ; photostability
    Vědní obor RIVCF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    CEPKAN400400651 GA AV ČR - Akademie věd
    LC512 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z40400503 - UFCH-W (2005-2011)
    UT WOS000267384500018
    DOI10.1021/jp811073j
    AnotaceWe have studied the multiphoton photodissociation of (C2H2)n and (C2H2)n• Arm clusters in molecular beams. The clusters were prepared in supersonic expansions under various conditions, and the corresponding mean cluster sizes were determined, for which the photodissociation at 193 nm was studied. The measured kinetic energy distributions (KEDs) of the H fragment from acetylene in clusters peak around 0.2 eV, in agreement with the KED from an isolated C2H2 molecule. However, the KEDs from the clusters extend to kinetic energies of over 2 eV, significantly higher than the maximum fragment energies from an isolated molecule of about 1 eV. The photofragment acceleration upon solvation is a rather unusual phenomenon.
    PracovištěÚstav fyzikální chemie J.Heyrovského
    KontaktMichaela Knapová, michaela.knapova@jh-inst.cas.cz, Tel.: 266 053 196
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.