Počet záznamů: 1  

High-temperature long-service embrittlement of the R.A.F.M. EUROFER´97 steel

  1. 1.
    SYSNO ASEP0332730
    Druh ASEPA - Abstrakt
    Zařazení RIVNení vybrán druh dokumentu
    NázevHigh-temperature long-service embrittlement of the R.A.F.M. EUROFER´97 steel
    Tvůrce(i) Hadraba, Hynek (UFM-A) RID, ORCID
    Stratil, Luděk (UFM-A) ORCID
    Dlouhý, Ivo (UFM-A) RID, ORCID
    Celkový počet autorů3
    Zdroj.dok.NMD-ATM 2009, Book of Abstracts. - Kolkata, 2009
    S. 152
    Poč.str.1 s.
    AkceNMD-ATM 2009
    Datum konání14.11.2009-17.11.2009
    Místo konáníKolkata
    ZeměIN - Indie
    Typ akceWRD
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.IN - Indie
    Klíč. slovaEurofer97 ; embrittlement ; impact behaviour
    Vědní obor RIVJG - Hutnictví, kovové materiály
    CEPIAA200410502 GA AV ČR - Akademie věd
    GA106/08/1397 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z20410507 - UFM-A (2005-2011)
    AnotaceThe ferritic-martensitic reduced activation steel Eurofer´97 is candidate structural material for in-vessel components of proposed fusion reactors. The embrittlement of the high-chromium ferritic-martensitic steels implies important limitation for use of these materials. The microstructure and fracture properties of the Eurofer´97 steel sheets of thickness 25 mm were investigated in as-received state and in state after long-time thermal ageing (550 °C/5.000 h/air). Detailed microstructure studies were carried out by means of optical, electron and quantitative electron microscopy in as-received state and in state after long-time thermal ageing. Mechanical properties were evaluated in both states by means of Charpy impact testing. The microstructure of the Eurofer´97 consisted of tempered martensite with M23C6 and MX precipitates. The isothermal ageing caused evident shift in tDBTT about +5 °C, no proofs of embrittlement were observed on fracture surfaces.
    PracovištěÚstav fyziky materiálu
    KontaktYvonna Šrámková, sramkova@ipm.cz, Tel.: 532 290 485
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.