Počet záznamů: 1  

Magnetoelasticity of (Lu.sub.0.8./sub.Ce.sub.0.2./sub.).sub.2./sub.Fe.sub.17./sub. intermetallic compound

  1. 1.
    SYSNO ASEP0331133
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevMagnetoelasticity of (Lu0.8Ce0.2)2Fe17 intermetallic compound
    Překlad názvuMagnetoelasticita intermetalické sloučeniny (Lu0.8Ce0.2)2Fe17.
    Tvůrce(i) Andreev, Alexander V. (FZU-D) RID, ORCID
    Koyama, K. (JP)
    Tereshina, Evgeniya (FZU-D) RID
    Prokleška, J. (CZ)
    Watanabe, K. (JP)
    Celkový počet autorů5
    Zdroj.dok.Journal of Alloys and Compounds. - : Elsevier - ISSN 0925-8388
    Roč. 477, 1-2 (2009), s. 62-67
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaR2T17 ; Lu2Fe17 ; ferromagnetism ; metamagnetism ; magnetostriction
    Vědní obor RIVBM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    CEPGA202/06/0185 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z10100520 - FZU-D (2005-2011)
    UT WOS000266386400025
    DOI10.1016/j.jallcom.2008.11.003
    AnotaceStudy of magnetostriction of (Lu0.8Ce0.2)2Fe17 has been performed by two methods, bulk and microscopic: by the capacitor dilatometer on a single crystal grown by the Czochralski method and by the X-ray powder diffraction. The field-induced transition from the antiferromagnetic to the ferromagnetic state is accompanied by the lattice expansion both in the basal plane and along the c-axis of the hexagonal structure. In addition to the spontaneous linear magnetostriction las = 0.8*10-3, lcs = 6.8*10-3 along the a and c axes, respectively, and volume effect ws = 8.4*10-3, a comparable field-induced magnetostriction (la = 1.3*10-3, lc = 3.4*10-3, w = 6.0*10-3) is observed in a field of 5 T applied along the a axis.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.