Počet záznamů: 1  

NEW PROPERTIES OF z-SCALING: FLAVOR INDEPENDENCE AND SATURATION AT LOW z

  1. 1.
    SYSNO ASEP0329637
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevNEW PROPERTIES OF z-SCALING: FLAVOR INDEPENDENCE AND SATURATION AT LOW z
    Překlad názvuNové vlastnosti z-škálování: nezávislost na vůni a saturace při nízkých z
    Tvůrce(i) Zborovský, Imrich (UJF-V) RID, ORCID, SAI
    Zdroj.dok.International Journal of Modern Physics. A - ISSN 0217-751X
    Roč. 24, č. 7 (2009), s. 1417-1442
    Poč.str.26 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.SG - Singapur
    Klíč. slovaProton-(anti)proton interactions ; high energy ; spectra
    Vědní obor RIVBE - Teoretická fyzika
    CEPGA202/07/0079 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z10480505 - UJF-V (2005-2011)
    UT WOS000264555700006
    AnotaceExperimental data on inclusive cross-sections of particles produced in high energy proton -(anti)proton collisions at ISR, RHIC and Tevatron are analyzed in the framework of z-scaling. New features of the scaling function. psi(z) are established. These are flavor independence of.(z) including particles with heavy flavor content and saturation at low z. The flavor independence means that the shape of the scaling function.(z) is the same for different hadron species. The saturation corresponds to flattening of.(z) for z < 0.1. Relations of model parameters used in data z-presentation with some thermodynamical quantities (entropy, specific heat, temperature) are discussed. It is shown that behavior of the particle spectra at low z is controlled by a parameter c interpreted as a specific heat of the created medium associated with production of the inclusive particle.
    PracovištěÚstav jaderné fyziky
    KontaktMarkéta Sommerová, sommerova@ujf.cas.cz, Tel.: 266 173 228
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.