Počet záznamů: 1
NEW PROPERTIES OF z-SCALING: FLAVOR INDEPENDENCE AND SATURATION AT LOW z
- 1.
SYSNO ASEP 0329637 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV J - Článek v odborném periodiku Poddruh J Článek ve WOS Název NEW PROPERTIES OF z-SCALING: FLAVOR INDEPENDENCE AND SATURATION AT LOW z Překlad názvu Nové vlastnosti z-škálování: nezávislost na vůni a saturace při nízkých z Tvůrce(i) Zborovský, Imrich (UJF-V) RID, ORCID, SAI Zdroj.dok. International Journal of Modern Physics. A - ISSN 0217-751X
Roč. 24, č. 7 (2009), s. 1417-1442Poč.str. 26 s. Jazyk dok. eng - angličtina Země vyd. SG - Singapur Klíč. slova Proton-(anti)proton interactions ; high energy ; spectra Vědní obor RIV BE - Teoretická fyzika CEP GA202/07/0079 GA ČR - Grantová agentura ČR CEZ AV0Z10480505 - UJF-V (2005-2011) UT WOS 000264555700006 Anotace Experimental data on inclusive cross-sections of particles produced in high energy proton -(anti)proton collisions at ISR, RHIC and Tevatron are analyzed in the framework of z-scaling. New features of the scaling function. psi(z) are established. These are flavor independence of.(z) including particles with heavy flavor content and saturation at low z. The flavor independence means that the shape of the scaling function.(z) is the same for different hadron species. The saturation corresponds to flattening of.(z) for z < 0.1. Relations of model parameters used in data z-presentation with some thermodynamical quantities (entropy, specific heat, temperature) are discussed. It is shown that behavior of the particle spectra at low z is controlled by a parameter c interpreted as a specific heat of the created medium associated with production of the inclusive particle. Pracoviště Ústav jaderné fyziky Kontakt Markéta Sommerová, sommerova@ujf.cas.cz, Tel.: 266 173 228 Rok sběru 2010
Počet záznamů: 1