Počet záznamů: 1  

Cyclodextrin glucanotransferase production by cell biocatalysts of alkaliphilic bacilli

  1. 1.
    SYSNO ASEP0328089
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevCyclodextrin glucanotransferase production by cell biocatalysts of alkaliphilic bacilli
    Překlad názvuProdukce cyklodextrin glukanotransferasy buňkami alkalifilních bacilů
    Tvůrce(i) Atanasova, N. (BG)
    Kitayska, T. (BG)
    Yankov, D. (BG)
    Šafaříková, Miroslava (UEK-B) RID, SAI
    Tonkova, A. (BG)
    Zdroj.dok.Biochemical Engineering Journal. - : Elsevier - ISSN 1369-703X
    Roč. 46, - (2009), s. 278-285
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CH - Švýcarsko
    Klíč. slovaalkaliphilic bacilli ; immobilization
    Vědní obor RIVCE - Biochemie
    CEZAV0Z60870520 - UEK-B (2005-2011)
    UT WOS000274797800006
    AnotaceCells of Bacillus pseudalcaliphilus 20RF and Bacillus pseudalcaliphilus 8SB isolated from Bulgarian habitats, producers of cyclodextrin glucanotransferase (CGTase, EC 2.4.1.19), were immobilized by three different techniques: on two types of polysulphone membranes; entrapped in agar-gel beads containing magnetite and by nano-particles of silanized magnetite covalently bound on the cell surface. The biocatalysts obtained demonstrated the opportunity for a significantly enhanced CGTase production compared to free cells for a long period of time (10 days semicontinuous cultivation) without impact on their mechanical stability. The cell membrane-biocatalysts exhibited the highest enzyme aktivity. Membrane biocatalysts were applied for a direct cyclodextrin production. The results obtained demonstrated the possibility of starch conversion into cyclodextrins by immobilized cells.
    PracovištěÚstav výzkumu globální změny
    KontaktNikola Šviková, svikova.n@czechglobe.cz, Tel.: 511 192 268
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.