Počet záznamů: 1  

.i.Aulosira bohemensis./i. sp. nov.: further phylogenetic uncertainty at the base of the Nostocales (Cyanobacteria)

  1. 1.
    SYSNO ASEP0328058
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevAulosira bohemensis sp. nov.: further phylogenetic uncertainty at the base of the Nostocales (Cyanobacteria)
    Tvůrce(i) Lukešová, Alena (BC-A) RID, ORCID
    Johansen, J. R. (US)
    Martin, M.P. (US)
    Casamatta, D.A. (US)
    Zdroj.dok.Phycologia. - : Taylor & Francis - ISSN 0031-8884
    Roč. 48, č. 2 (2009), s. 118-129
    Poč.str.12 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaCyanobacteria ; 16S rRNA gene ; 16S-23S Internal transcribed spacer (ITS)
    Vědní obor RIVEH - Ekologie - společenstva
    CEZAV0Z60660521 - UPB-H, BC-A (2005-2011)
    UT WOS000264597000005
    DOI10.2216/08-56.1
    AnotaceAulosira bohemensis sp. nov. was isolated from a wet meadow soil in South Bohemia, Czech Republic. It shares all the features of the majority of other Aulosira species, including isopolar development with intercalary heterocytes and apoheterocytic akinete development. It differs from all other species through the production of hormogonia perpendicular to the trichome axis following akinete germination. Morphologically the genus Aulosira appears closest to Nodularia, however,phylogenetic placement of A. bohemensis based on 16S rRNA was distant from that taxon. Aulosira falls within the Nostocaceae, with possible sister taxa in Trichormus, Mojavia, Nostoc. Despite the variety of phylogenetic analyses performed, we were unable to obtain bootstrap support for its position in any tree, and its correct phylogenetic position within the Nostocaceae remains unresolved.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.