Počet záznamů: 1  

The grain quality losses of wheat and barley caused by stress of simulated game browsing

  1. 1.
    SYSNO ASEP0324974
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevThe grain quality losses of wheat and barley caused by stress of simulated game browsing
    Překlad názvuZtráty výnosu a kvality zrna ječmene a pšenice způsobené okusem zvěří
    Tvůrce(i) Vejražka, K. (CZ)
    Cerkal, R. (CZ)
    Kamler, Jiří (UBO-W) RID, SAI, ORCID
    Dvořák, J. (CZ)
    Knotová, D. (CZ)
    Zdroj.dok.Cereal Research Communications - ISSN 0133-3720
    Roč. 37, Suppl. 1 (2009), s. 655-658
    Poč.str.4 s.
    AkceAlps-Adria Scientific Workshop /8./
    Datum konání27.4.2009-02.05.2009
    Místo konáníNeum
    ZeměBA - Bosna a Hercegovina
    Typ akceEUR
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.HU - Maďarsko
    Klíč. slovabiotic stress ; damage caused by game ; defoliation ; leaf area reduction ; grain quality ; barley ; wheat
    Vědní obor RIVGF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
    CEPQF4192 GA MZe - Ministerstvo zemědělství
    CEZAV0Z60930519 - UBO-W (2005-2011)
    UT WOS000265784900163
    DOI10.1556/CRC.37.2009.Suppl.5
    AnotaceThis work presents results of a survey that studied simulated plant browsing by herbivores and its influence on the cereal quality. In 2004-2005, winter wheat and spring barley field trials were founded in order to monitor the impact of different levels of defoliation (leaf area reduction) on the grain quality. The defoliation was carried out by the means of mechanical removal of plant parts in the early growth stages. Selected qualitative parameters were determined in the harvested grain. No statistically significant influence of the leaf area reduction on TGW was found in any of the studied crops. The leaf area reduction in barley did not affect the grain's protein and starch content, grain over sieve 2.5 mm, and extract in the grain. The leaf area reduction had a statistically significant influence on the quality of the wheat grain - after reduction the falling number increased statistically significantly (by 29-39 s) and SDS test values decreased (by 8-9 ml).
    PracovištěÚstav biologie obratlovců
    KontaktHana Slabáková, slabakova@ivb.cz, Tel.: 543 422 524
    Rok sběru2009
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.