Počet záznamů: 1  

Norsesquiterpene hydrocarbon, chemical composition and antimicrobial activity of Rhaponticum carthamoides root essential oil

  1. 1.
    SYSNO ASEP0322938
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevNorsesquiterpene hydrocarbon, chemical composition and antimicrobial activity of Rhaponticum carthamoides root essential oil
    Překlad názvuNorseskviterpen, chemické složení a antimikrobiální aktivita silice z kořenů Rhaponticum carthamoides
    Tvůrce(i) Havlík, J. (CZ)
    Buděšínský, Miloš (UOCHB-X) RID, ORCID
    Klouček, P. (CZ)
    Kokoška, L. (CZ)
    Valterová, Irena (UOCHB-X) RID, ORCID
    Vašíčková, Soňa (UOCHB-X)
    Zelený, V. (CZ)
    Celkový počet autorů7
    Zdroj.dok.Phytochemistry. - : Elsevier - ISSN 0031-9422
    Roč. 70, č. 3 (2009), s. 414-418
    Poč.str.5 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slova13-norcypera-1(5),11(12)-diene ; cyperene ; antimicrobial activity
    Vědní obor RIVCC - Organická chemie
    CEZAV0Z40550506 - UOCHB-X (2005-2011)
    UT WOS000265339400012
    DOI10.1016/j.phytochem.2008.12.018
    AnotaceA detailed analysis of Rhaponticum carthamoides (Willd.) Iljin root essential oil was carried out by GC, GC–MS and GC–FTIR techniques. In total, 30 components were identified. A new norsesquiterpene 13-norcypera-1(5),11(12)-diene (22.6%), followed by aplotaxene (21.2%) and cyperene (17.9%), were isolated and their structures confirmed by 1D and 2D-NMR spectra (COSY, ROESY, HSQC, HMBC and INADEQUATE). The oil exhibited antimicrobial activity against 5 of 9 strains of bacteria. Minimum inhibitory concentrations ranged between 32 and 256 µg/ml.
    PracovištěÚstav organické chemie a biochemie
    Kontaktasep@uochb.cas.cz ; Kateřina Šperková, Tel.: 232 002 584 ; Viktorie Chládková, Tel.: 232 002 434
    Rok sběru2009
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.