Počet záznamů: 1  

The influence of bark beetles outbreak vs. salvage logging on ground layer vegetation in Central European mountain spruce forests

  1. 1.
    SYSNO ASEP0317690
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevThe influence of bark beetles outbreak vs. salvage logging on ground layer vegetation in Central European mountain spruce forests
    Překlad názvuVliv lýkožrouta smrkového a kalamitní těžby na přízemní vegetaci horských smrčin
    Tvůrce(i) Jonášová, Magda (UEK-B) RID
    Prach, Karel (BU-J) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Biological Conservation. - : Elsevier - ISSN 0006-3207
    Roč. 141, č. 6 (2008), s. 1525-1535
    Poč.str.11 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovabark beetle ; salvage logging ; understory vegetation ; mountain spruce forests, disturbance
    Vědní obor RIVEF - Botanika
    CEPKJB600870701 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z60870520 - UEK-B (2005-2011)
    AV0Z60050516 - BU-J (2005-2011)
    UT WOS000257536100008
    AnotaceChanges in the herb and moss layers of mountain spruce (Picea abies (L.) Karst.) forests after bark beetle (Ips typographus (L.)) outbreak were compared with and without forestry intervention in the Šumava National Park. Forest herb species and partly also bryophytes survived relatively well under untouched dead canopy. The herb layer expanded in clearcuts originated due to salvage logging, being dominated by grasses. Bryophytes were more susceptible to logging than herbs; their cover in clearcuts was markedly lower and composition changed towards pioneer species. Salvage logging had negative effects on species composition of the spruce forests and delayed the forest recovery.
    PracovištěÚstav výzkumu globální změny
    KontaktNikola Šviková, svikova.n@czechglobe.cz, Tel.: 511 192 268
    Rok sběru2009
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.