Počet záznamů: 1  

Quantum chemical study of hydroxylation of alkanes by hypofluorous acid

  1. 1.
    SYSNO ASEP0315343
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevQuantum chemical study of hydroxylation of alkanes by hypofluorous acid
    Překlad názvuKvantově chemická studie hydroxylace alkanů pomocí kyseliny fluorné
    Tvůrce(i) Ončák, Milan (UFCH-W) ORCID, RID
    Srnec, Martin (UOCHB-X) RID
    Zahradník, Rudolf (UFCH-W)
    Zdroj.dok.Polish Journal of Chemistry - ISSN 0137-5083
    Roč. 82, č. 4 (2008), s. 649-659
    Poč.str.11 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.PL - Polsko
    Klíč. slovaelectronic structure ; nonheme iron ; basis-set
    Vědní obor RIVCF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    CEZAV0Z40400503 - UFCH-W (2005-2011)
    AV0Z40550506 - UOCHB-X (2005-2011)
    UT WOS000254774900002
    AnotaceThe experimentally observed hydroxylation of alkanes by hypofluorous acid (one of Rozen's oxidation reactions) was investigated using the methods of quantum chemistry. It was shown that the high efficiency of the reaction may be explained by self-catalysis. The oxidizing HOF molecule transfers the oxygen atom to a substrate, which is accompanied by the HF formation, while the second hypofluorous acid molecule stabilizes the oxidizing HOF molecule by a hydrogen bond. The hydroxylation barriers were found to decrease with increased coordination of the oxidized carbon atom by methyl groups, in agreement with the experiment. In the gas phase, the calculated DFT/B3LYP reaction barriers amount to 22.5, 14.5, 9.0, and 6.4 kcal/mol for oxidation of methane, ethane, central carbon atoms of propane, and 2-methylpropane, respectively; for a terminal C-H propane bond, a barrier was enumerated to 13.9 kcal/mol.
    PracovištěÚstav fyzikální chemie J.Heyrovského
    KontaktMichaela Knapová, michaela.knapova@jh-inst.cas.cz, Tel.: 266 053 196
    Rok sběru2009
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.