Počet záznamů: 1  

Simulation of acoustic pressure and flow velocity in human glottis

  1. 1.
    SYSNO ASEP0314079
    Druh ASEPA - Abstrakt
    Zařazení RIVNení vybrán druh dokumentu
    NázevSimulation of acoustic pressure and flow velocity in human glottis
    Překlad názvuSimulace akustického tlaku a rychlosti proudění v lidských hlasivkách
    Tvůrce(i) Šidlof, Petr (UT-L) RID
    Chaigne, A. (FR)
    Doaré, O. (FR)
    Cadot, O. (FR)
    Zdroj.dok.Journal of the Acoustical Society of America. - : Acoustical Society of America - ISSN 0001-4966
    Roč. 123, - (2008), s. 3664-3664
    Poč.str.1 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaflow separation ; Navier-Stokes equations ; vocal folds
    Vědní obor RIVBI - Akustika a kmity
    CEPKJB200760801 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z20760514 - UT-L (2005-2011)
    AnotaceThe pressure and velocity fields in coronal plane along the vibrating vocal folds were studied using a finite element mathematical model. The shapes of the vocal folds were specified according to data measured on excised human larynges in phonation position. The mathematical model of the flow is based on 2D incompressible Navier-Stokes equations adapted to deal with the time-variable shape of the domain, caused by vocal fold vibration. The numerical simulations allow to observe closely various flow features related to phonation - flow separation in the glottis, Coanda effect or vortex shedding. The numerical results were verified experimentally by Particle Image velocimetry (PIV) on a physical vocal fold model. In addition to acoustic, subglottal pressure and impact intensity measurements, flow velocity fields were recorded in the domain immediately above glottis.
    PracovištěÚstav termomechaniky
    KontaktMarie Kajprová, kajprova@it.cas.cz, Tel.: 266 053 154 ; Jana Lahovská, jaja@it.cas.cz, Tel.: 266 053 823
    Rok sběru2009
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.