Počet záznamů: 1  

Trichloroacetic acid of different origin in Norway spruce needles and chloroplasts

  1. 1.
    SYSNO ASEP0305922
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevTrichloroacetic acid of different origin in Norway spruce needles and chloroplasts
    Překlad názvuTrichloroacetic acid of different origin in Norway spruce needles and chloroplasts
    Tvůrce(i) Forczek, Sándor (UEB-Q) RID, ORCID
    Schröder, P. (DE)
    Weissflog, L. (DE)
    Krüger, G. (ZA)
    Rohlenová, Jana (UEB-Q)
    Matucha, Miroslav (UEB-Q)
    Zdroj.dok.Biologia Plantarum. - : Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i. - ISSN 0006-3134
    Roč. 52, č. 1 (2008), s. 177-180
    Poč.str.4 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slova14C-14 labelling ; subcellular level ; tetrachloroethene
    Vědní obor RIVEF - Botanika
    CEPGA526/05/0636 GA ČR - Grantová agentura ČR
    Další zdrojjiné veřejné zdroje
    CEZAV0Z50380511 - UEB-Q (2005-2011)
    DOI10.1007/s10535-008-0039-y
    AnotaceTrichloroacetic acid (TCA), a secondary atmospheric pollutant, is also formed in forest soil and thus ranked among natural organohalogens. The observed biooxidation of atmospheric tetrachloroethene (PER) to TCA in chloroplasts has led to the investigation of the mode of action of TCA in spruce needles, since TCA is also accumulated in the needles after its rapid uptake from soil by roots. Being phytotoxic, TCA considerably influences conifers by affecting their photosynthetic apparatus. We examined the transport of TCA from soil into chloroplasts in order to compare the effects of TCA on conifers from both sources, i.e. endogenously produced within chloroplasts or taken up by roots. The influence of TCA formed in chloroplasts was found to be much more adverse than that of "soil" TCA.
    PracovištěÚstav experimentální botaniky
    KontaktDavid Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469
    Rok sběru2008
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.