Počet záznamů: 1  

Trichloroacetic acid in Norway spruce/soil-system I. Biodegradation in soil

  1. 1.
    SYSNO ASEP0172330
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevTrichloroacetic acid in Norway spruce/soil-system I. Biodegradation in soil
    Tvůrce(i) Matucha, Miroslav (UEB-Q)
    Forczek, Sándor (UEB-Q) RID, ORCID
    Gryndler, Milan (MBU-M) RID, ORCID
    Uhlířová, H. (CZ)
    Fuksová, K. (CZ)
    Schröder, P. (DE)
    Zdroj.dok.Chemosphere. - : Elsevier - ISSN 0045-6535
    Roč. 50, č. 3 (2003), s. 303-309
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaMicrobial degradation ; Trichloroacetic acid ; Forest soil
    Vědní obor RIVCE - Biochemie
    CEPGA522/99/1465 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z5020903 - MBU-M
    AV0Z5038910 - UEB-Q
    AnotaceTrichloroacetic acid (TCA) as a phytotoxic substance affects health status of coniferous trees. It is known as a secondary air pollutant (formed by photooxidation of tetrachloroethene and 1,1,1-trichloroethane) and as a product of chlorination of humic substances in soil. Its break-down in soil, however, influences considerably the TCA level, i.e. the extent of TCA uptake by spruce roots. In connection with our investigations of TCA effects on Norway spruce, microbial processes in soil were studied using 14C-labeling. It was shown that TCA degradation in soil is a fast process depending on TCA concentration, soil properties, humidity and temperature. As a result, the TCA level in soil is determined by a steady state between uptake from the atmosphere, formation in soil, leaching and degradation. The process of TCA degradation in soil thus participates significantly in the chlorine cycle in forest ecosystems.
    PracovištěÚstav experimentální botaniky
    KontaktDavid Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469
    Rok sběru2004

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.