Počet záznamů: 1  

Solubility of Two Vegetable Oils in Supercritical CO2

  1. 1.
    SYSNO ASEP0166182
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevSolubility of Two Vegetable Oils in Supercritical CO2
    Tvůrce(i) Sovová, Helena (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Zarevúcka, Marie (UOCHB-X) RID
    Vacek, Miroslav (UOCHB-X)
    Stránský, Karel (UOCHB-X)
    Zdroj.dok.Journal of Supercritical Fluids. - : Elsevier - ISSN 0896-8446
    Roč. 20, č. 1 (2001), s. 15-28
    Poč.str.14 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovavegetable oil ; supercritical CO2 ; solubility
    Vědní obor RIVCI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
    CEPGA203/99/1457 GA ČR - Grantová agentura ČR
    GA203/98/1445 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z4072921 - UCHP-M
    AnotaceDynamic method was applied to measure the solubility of oils from seed of Ribes nigrum (blackcurrant) and Vitis vinifera (grape-vine) in supercritical CO2 at pressures up to 29 MPa. The solubility of blackcurrant seed oil, which had been refined prior to the measurement and therefore it contained only triglycerides, was measured at 40-60 degreesC. It was correlated with CO2 density and temperature by adjusting the constants of Adachi-Lu equation. The obtained equation is suitable for predicting the solubility of triglycerides of most vegetable oils. The solubility of grape seed oil, containing large percentage of free fatty acids, mono- and diglycerides, was measured at 40 degreesC. It was twice as large as the solubility of refined blackcurrant seed oil, and it decreased after most of the free fatty acids had been extracted. A simplified stepwise model describing fractionation of the mixture during the solubility measurement was derived and applied to estimate the grape seed oil solubility and its changes.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2002

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.