Počet záznamů: 1  

New magnetically responsive yeast-based biosorbent for the efficient removal of water-soluble dyes

  1. 1.
    SYSNO ASEP0080969
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevNew magnetically responsive yeast-based biosorbent for the efficient removal of water-soluble dyes
    Překlad názvuMagneticky modifikované kvasinky jako nový typ biosorbentu pro účinné odstranění ve vodě rozpustných barviv
    Tvůrce(i) Šafařík, Ivo (UEK-B) RID, SAI
    Rego, L. F. T. (PT)
    Borovská, Marie (UEK-B)
    Mosiniewicz-Szablewska, E. (PL)
    Weyda, František (BC-A)
    Šafaříková, Miroslava (UEK-B) RID, SAI
    Zdroj.dok.Enzyme and Microbial Technology. - : Elsevier - ISSN 0141-0229
    Roč. 40, - (2007), s. 1551-1556
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovamagnetic particles ; yeast
    Vědní obor RIVDJ - Znečištění a kontrola vody
    CEPOC 108 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z60870520 - UEK-B (2005-2011)
    AnotaceFodder yeast (Kluyveromyces fragilis) cells were magnetically modified with the water-based magnetic fluid and used as a new inexpensive magnetic affinity adsorbent for the removal of water-soluble dyes. Magnetically modified cells were characterized by means of magnetic and microscopy methods. Seven dyes (crystal violet, amido black 10B, congo red, Saturn blue LBRR, Bismarck brown, acridine orange and safranin O) were used to study the adsorption process. The dyes adsorption could be described with the Langmuir isotherm. The maximum adsorption capacities ranged between 29.9 (amido black 10B) and 138.2 (safranin O) mg of dye per g of dried magnetically modified cells.
    PracovištěÚstav výzkumu globální změny
    KontaktNikola Šviková, svikova.n@czechglobe.cz, Tel.: 511 192 268
    Rok sběru2007
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.