Počet záznamů: 1
Přirozené systémy ochrany proti bakteriofágům u bakterií mléčného kvašení
- 1.
SYSNO ASEP 0488551 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV J - Článek v odborném periodiku Poddruh J Ostatní články Název Přirozené systémy ochrany proti bakteriofágům u bakterií mléčného kvašení Překlad názvu Natural Bacteriophage Defence Systems of Lactic Acid Bacteria Tvůrce(i) Fliegerová, Kateřina (UZFG-Y) RID, ORCID
Mrázek, Jakub (UZFG-Y) RID, ORCID
Kavková, M. (CZ)
Marková, J. (CZ)
Křepelková, Martina (UZFG-Y)
Němečková, I. (CZ)
Kopečný, Jan (UZFG-Y) RID, ORCIDZdroj.dok. Mlékařské listy - Zpravodaj - ISSN 1212-950X
Roč. 28, č. 4 (2017), s. 21-24Poč.str. 4 s. Forma vydání Tištěná - P Jazyk dok. cze - čeština Země vyd. CZ - Česká republika Klíč. slova lactid acid bacteria Vědní obor RIV EE - Mikrobiologie, virologie Obor OECD Microbiology CEP QJ1510338 GA MZe - Ministerstvo zemědělství EF15_003/0000460 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Institucionální podpora UZFG-Y - RVO:67985904 Anotace Zákysové kultury bakterií mléčného kvašení dodávají fermentovaným mléčným výrobkům požadované texturní a organoleptické vlastnosti a rovněž přispívají k zajištění jejich mikrobiologické bezpečnosti a trvanlivosti, avšak mohou být náchylné k napadení bakteriofágy. Bakteriofágy infikující zákysové kultury zpomalují fermentaci, negativně ovlivňují kvalitu a bezpečnost fermentovaných produktů a mohou způsobit až úplné zastavení fermentace, což vede k významným hospodářským ztrátám. Studiu těchto bakteriofágů se proto věnuje mimořádná pozornost a postupně se odhalují genetické procesy životních cyklů bakteriofágů a také strategie, které ohrožené buňky používají k obraně vůči bakteriofágům. Tyto strategie lze rozdělit do pěti skupin. 1. Inhibice adsorpce bakteriofága na buněčnou stěnu bakterie, 2. Zablokování proniknutí bakteriofágové DNA do bakteriální buňky, 3. Restrikčně-modifikační obranný systém, 4. Systém abortivní infekce a 5. CRISPR/Cas systém. Překlad anotace Lactic acid bacteria as dairy starters provide the desired texture and organoleptic properties of fermented products as well as contribute to their microbiological safety and shelf-life but they may be susceptible to the attack of bacteriophages. Bacteriophages infecting dairy starters slow down the fermentation, negatively affect the quality and safety of fermented products, and can cause quite discontinuance of fermentation, leading to significant economic losses. Therefore, extraordinary attention is payed to studies of these bacteriophages and obtained information gradually reveals the genetic processes of bacteriophage life cycles as well as the strategies of infected cells to defend against bacteriophages. These strategies can be divided into five groups. 1. Inhibition of bacteriophage adsorption on the bacterial cell wall, 2. Blocking the penetration of bacteriophage DNA into the bacterial cell, 3. Restriction-modification defensive system, 4. Abortive infection system, and 5. CRISPR / Cas system. Pracoviště Ústav živočišné fyziologie a genetiky Kontakt Jana Zásmětová, knihovna@iapg.cas.cz, Tel.: 315 639 554 Rok sběru 2019
Počet záznamů: 1