Počet záznamů: 1  

INFLUENCE OF CLIMATE CHANGE ON TERMS OF SUGAR BEET SOWING, EMERGENCE AND HARVEST

  1. 1.
    SYSNO ASEP0533550
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevINFLUENCE OF CLIMATE CHANGE ON TERMS OF SUGAR BEET SOWING, EMERGENCE AND HARVEST
    Překlad názvuVliv klimatické změny na termíny setí, vzcházení a sklizně cukrové řepy
    Tvůrce(i) Hájková, L. (CZ)
    Kožnarová, V. (CZ)
    Možný, M. (CZ)
    Žalud, Zdeněk (UEK-B) RID, ORCID, SAI
    Celkový počet autorů4
    Zdroj.dok.Listy cukrovarnické a řepařské. - : VUC Praha - ISSN 1210-3306
    Roč. 136, č. 7-8 (2020), s. 256-261
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovasowing ; emergence ; harvest ; effective temperature sum ; phenology
    Vědní obor RIVGM - Potravinářství
    Obor OECDFood and beverages
    CEPQK1910338 GA MZe - Ministerstvo zemědělství
    Způsob publikováníOmezený přístup
    Institucionální podporaUEK-B - RVO:86652079
    UT WOS000562021900004
    EID SCOPUS85090677943
    AnotacePráce Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zahrnuje fenologická pozorování a jejich součástí bylo i zapisování data setí, vzcházení a sklizně cukrovky. V příspěvku jsou zpracovány dvě dlouhodobé fenologické řady cukrové řepy za období 1946-2012 ze stanic Sadská u Poděbrad a Velký Újezd u Olomouce. Vedle statistického rozboru posunu termínu setí a sklizně a fenologické fáze vzcházení jsme se zaměřili i na klíčové teplotní charakteristiky - změnu efektivních teplotu vzduchu nad 5,0 C ke dni setí, vzcházení a sklizně (počítáno od 1. března) a na četnost výskytu mrazových dnů v době setí a sklizně. Výsledky jsou doplněny o mapové zpracování normálu sumy efektivních teplot vzduchu nad 5,0 C a četnosti mrazových dnů v březnu, dubnu a říjnu za období 1961-2010. Termín setí se na obou stáních posunul o -2,2 dne (Sadská) až -11,3 dne (Velký Újezd) a termín sklizně o +7.6 dne (Velký Újezd) až +24,3 dne (Sadská). Fenofáze vzcházení se posunula o -7,3 (Sadská) až -12,9 dne (Velký Újezd). Počet dnů mezi setím a vzcházením se zkrátil, naopak mezi setím a sklizni a vzcházením a sklizni se prodloužil. Suma efektivních teplot vzduchu nad 5,0 C (od 1. března) se k termínu setí a vzcházení snížila, k termínu sklizně se zvýšila.
    Překlad anotaceCzech Hydrometeorological Institute operates a phenological network that comprises data that include the date of sowing, emergence and harvest of sugar beet. The contribution covers two long-term phenological time-series of sugar beet from 1946-2012 from Sadska and Velky Ujezd stations. Apart from the statistical study of sowing and harvest dates shift and the phonological phase of emergence, the paper also focuses on the key temperature characteristics the change of effective air temperatures above 5 degrees C on the day of sowing, emergence and harvest (calculated from March 1) and the occurrence of frost days at the time of sowing and harvest. The results are supplemented by maps of normal values of sum of effective air temperatures and frequency of frost days in March, April and October for the period 1961-2010. The date of sowing at both stations shifted by2.2 days (Sadska) to11.3 days (Velloj Ujezd) and the date of harvest by +7.6 days (Velky Ujezd) to +24.3 days (Sadska). The phenological phase of emergence shifted from7.3 (Sadska) to12.9 days (Velloj Ujezd). The number of days between sowing and emergence decreased and it increased between sowing and harvest as well as between emergence and harvest. The sum of effective air temperatures above 5 degrees C (from March 1) decreased at the time of sowing and emergence, and increased at the time of harvest.
    PracovištěÚstav výzkumu globální změny
    KontaktNikola Šviková, svikova.n@czechglobe.cz, Tel.: 511 192 268
    Rok sběru2021
    Elektronická adresahttp://www.cukr-listy.cz/on_line/2020/PDF/256-261.pdf
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.