Počet záznamů: 1  

Bog bilberry phenolics, antioxidant capacity and nutrient profile

  1. 1.
    SYSNO ASEP0458503
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevBog bilberry phenolics, antioxidant capacity and nutrient profile
    Tvůrce(i) Colak, N. (TR)
    Torun, H. (TR)
    Grúz, Jiří (UEB-Q) RID, ORCID
    Strnad, Miroslav (UEB-Q) RID, ORCID
    Hermosín-Gutiérrez, I. (ES)
    Hayirlioglu-Ayaz, S. (TR)
    Ayaz, F. A. (TR)
    Zdroj.dok.Food Chemistry. - : Elsevier - ISSN 0308-8146
    Roč. 201, JUN 15 (2016), s. 339-349
    Poč.str.11 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaVaccinium uliginosum ; Bog bilberry ; Phenolic acid
    Vědní obor RIVEF - Botanika
    CEPGA14-34792S GA ČR - Grantová agentura ČR
    LO1204 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    LK21306 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    Institucionální podporaUEB-Q - RVO:61389030
    UT WOS000369494300047
    DOI10.1016/j.foodchem.2016.01.062
    AnotacePhenolics and nutrient profiles of bog bilberry (Vaccinium uliginosum L.) collected from high mountain pastures in northeast Anatolia (Turkey) were examined for the first time in this study. The major soluble sugar identified in the berry was fructose, following by glucose, and the main organic acid identified was citric acid, followed by malic acid. Eleven phenolic acids and 17 anthocyanin 3-glycosides were identified and quantified. Caffeic acid in the free and glycoside forms and syringic acid in the ester form were the major phenolic acids, and the major individual anthocyanin present in the berry was malvidin 3-glucoside (24%). The highest total phenolics and anthocyanin contents were obtained from the anthocyanin fraction in conjunction with the highest antioxidant capacity, followed by the polyphenolic and aqueous fractions, FRAP, ORAC and DPPH, in that order. Our findings can be used to compare bog bilberry with other Vaccinium berries and to help clarify the relative potential health benefits of different berries.
    PracovištěÚstav experimentální botaniky
    KontaktDavid Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469
    Rok sběru2017
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.