Počet záznamů: 1  

Refining Bimodal Microstructure of Materials with MSTRUCT

  1. 1.
    SYSNO ASEP0438129
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevRefining Bimodal Microstructure of Materials with MSTRUCT
    Tvůrce(i) Matěj, Z. (CZ)
    Kadlecová, A. (CZ)
    Janeček, M. (CZ)
    Matějová, Lenka (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Dopita, M. (DE)
    Kužel, R. (CZ)
    Zdroj.dok.Powder Diffraction. - : Cambridge University Press - ISSN 0885-7156
    Roč. 29, S2 (2014), S35-S41
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaXRD ; bimodal ; crystallite size
    Vědní obor RIVBM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    CEPGA14-23274S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaUCHP-M - RVO:67985858
    UT WOS000353563000007
    EID SCOPUS84919398487
    DOI10.1017/S0885715614000852
    AnotaceThe possibilities of modelling the diffraction profiles from bimodal microstructure in computer program MSTRUCT are demonstrated on two examples. A special Double Component profile effect can be utilized for such problems. At first it was applied to an analysis of a mixture of two nanocrystalline anatase powders with different crystallite sizes and the relative ratio of both components was determined from X-ray diffraction data. In the second case study, diffraction peaks from a pure polycrystalline copper sample treated by equal channel angular pressing were fitted using a two-phase model of large recrystallized defect-free grains and ultrafine crystallites with high dislocation density. The method is shown to be suitable for determination of the relative fraction of the microstructural components as well as other parameters (e.g. dislocation density).
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2015
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.