Počet záznamů: 1
Heat-Induced Structural Changes Affect OVA-Antigen Processing and Reduce Allergic Response in Mouse Model of Food Allergy
- 1.
SYSNO ASEP 0378866 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV J - Článek v odborném periodiku Poddruh J Článek ve WOS Název Heat-Induced Structural Changes Affect OVA-Antigen Processing and Reduce Allergic Response in Mouse Model of Food Allergy Tvůrce(i) Goliáš, Jaroslav (MBU-M) RID
Schwarzer, Martin (MBU-M) ORCID, RID
Wallner, M. (AT)
Kverka, Miloslav (MBU-M) RID, ORCID
Kozáková, Hana (MBU-M) RID, ORCID
Šrůtková, Dagmar (MBU-M) ORCID, RID
Klimešová, Klára (MBU-M) RID
Šotkovský, Petr (MBU-M)
Palová-Jelínková, Lenka (MBU-M) RID
Ferreira, F. (AT)
Tučková, Ludmila (MBU-M) RIDZdroj.dok. PLoS ONE. - : Public Library of Science - ISSN 1932-6203
Roč. 7, č. 5 (2012), s. 1-10Poč.str. 10 s. Jazyk dok. eng - angličtina Země vyd. US - Spojené státy americké Klíč. slova BRUSH-BORDER MEMBRANES ; BIRCH POLLEN ALLERGEN ; MURINE MODEL Vědní obor RIV EC - Imunologie CEP GA310/07/0414 GA ČR - Grantová agentura ČR GD310/08/H077 GA ČR - Grantová agentura ČR IAA500200801 GA AV ČR - Akademie věd IAA500200710 GA AV ČR - Akademie věd KJB500200904 GA AV ČR - Akademie věd 2B06155 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy LC07017 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy CEZ AV0Z50200510 - MBU-M (2005-2011) UT WOS 000305343100015 DOI 10.1371/journal.pone.0037156 Anotace The egg protein ovalbumin (OVA) belongs to six most frequent food allergens. We investigated how thermal processing influences its ability to induce allergic symptoms and immune responses in mouse model of food allergy. Effect of increased temperature (70 degrees C and 95 degrees C) on OVA secondary structure was characterized by circular dichroism and by the kinetics of pepsin digestion with subsequent HPLC. BALB/c mice were sensitized intraperitoneally and challenged with repeated gavages of OVA or OVA heated to 70 degrees C (h-OVA). Levels of allergen-specific serum antibodies were determined by ELISA (IgA and IgGs) or by beta-hexosaminidase release test (IgE). Pracoviště Mikrobiologický ústav Kontakt Eliška Spurná, eliska.spurna@biomed.cas.cz, Tel.: 241 062 231 Rok sběru 2013
Počet záznamů: 1