Počet záznamů: 1  

Epidermis structure and blood parameter differences between sculpin Cottus gobio and Siberian sculpin Cottus poecilopus from the Morava watershed

  1. 1.
    SYSNO ASEP0376546
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevEpidermis structure and blood parameter differences between sculpin Cottus gobio and Siberian sculpin Cottus poecilopus from the Morava watershed
    Tvůrce(i) Halačka, Karel (UBO-W) RID, SAI
    Vítek, T. (CZ)
    Vetešník, Lukáš (UBO-W) RID, SAI, ORCID
    Spurný, P. (CZ)
    Celkový počet autorů4
    Zdroj.dok.Folia zoologica. - : Ústav biologie obratlovců AV ČR, v. v. i. - ISSN 0139-7893
    Roč. 61, č. 1 (2012), s. 9-16
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovagoblet cell ; sacciform cell ; erythrocyte ; leucocyte
    Vědní obor RIVEG - Zoologie
    Institucionální podporaUBO-W - RVO:68081766
    UT WOS000304292800002
    EID SCOPUS84860115236
    AnotaceThe epidermis structure of the studied specimens of Cottus gobio and C. poecilopus from the Morava watershed showed important differences. We noted a lower number of sacciform secretory cells in C. gobio, and also differences in relation to reproductive activity (the decrease in the number of secretory cells during the spawning period in both species). Significant differences were found in the erythrocyte count (1.90 ± 0.15 T.l–1 in C. gobio and 1.57 ± 0.07 T.l–1 in C. poecilopus), whereas the leucocyte count did not differ. A three-day-long exposure in higher temperature and lower oxygen saturated water conditions caused a marked increase in both blood parameters. These differences can be related to the distant physiological and ethological requirements of the species.
    PracovištěÚstav biologie obratlovců
    KontaktHana Slabáková, slabakova@ivb.cz, Tel.: 543 422 524
    Rok sběru2013
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.