Počet záznamů: 1  

Charakterizace a eliminace termomechanických vlivů v interferometrickém měření délky

  1. 1.
    SYSNO ASEP0605296
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevCharakterizace a eliminace termomechanických vlivů v interferometrickém měření délky
    Překlad názvuCharacterizing and mitigating the thermo-mechanical influences in displacement measurement interferometry
    Tvůrce(i) Řeřucha, Šimon (UPT-D) RID, ORCID, SAI
    Holá, Miroslava (UPT-D) RID, ORCID, SAI
    Oulehla, Jindřich (UPT-D) RID, ORCID, SAI
    Lazar, Josef (UPT-D) RID, ORCID, SAI
    Mikel, Břetislav (UPT-D) ORCID, RID, SAI
    Číp, Ondřej (UPT-D) RID, SAI, ORCID
    Celkový počet autorů6
    Zdroj.dok.Jemná mechanika a optika. - : Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i. - ISSN 0447-6441
    Roč. 69, č. 2 (2024), s. 36-38
    Poč.str.3 s.
    Forma vydáníTištěná - P
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovalaser interferometry ; dimensional metrology ; thermal influences
    Vědní obor RIVJA - Elektronika a optoelektronika, elektrotechnika
    Obor OECDElectrical and electronic engineering
    CEPFW03010687 GA TA ČR - Technologická agentura ČR
    TN02000020 GA TA ČR - Technologická agentura ČR
    ED0017/01/01 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    LO1212 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    EF16_026/0008460 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    Způsob publikováníOmezený přístup
    Institucionální podporaUPT-D - RVO:68081731
    AnotaceLaserové interferometry hrají roli tažných koní oboru metrologie délky již řad dekád. Jejich širší uplatnění, zejména pro kontinuální měření v delším časovém úseku, anebo mimo laboratorní prostředí s přísně kontrolovanými podmínkami, přináší další výzvy. Představujeme aktivity našeho týmu v oblasti charakterizace a eliminace vlivů nestabilní teploty na interferometrická měření délky. Demonstrujeme úpravu optického uspořádání interferometru, která vedla ke snížení citlivosti interferometru na teplotní změny a zlepšení stability měření o dva řády. Klíčovým nástrojem pro tento výzkum je termostatizovaná komora, dosahující relativní teplotní stability v nižších desítkách milikelvinů a umožňující nastavení teploty v rozsahu jednotek kelvinů. S pomocí této komory lze charakterizovat teplotní citlivost a verifikovat funkčnost jednotlivých komponent i složitějších částí laserového interferometru. Získaná data a poznatky též poskytujíc cennou zpětnou vazbu pro další vývoj a modifikace interferometrických systémů.
    Překlad anotaceLaser interferometers have served as the workhorses in the metrology of length for several decades. Their wider application, especially for longer measurement time-frames or outside the laboratory environment with strictly controlled conditions, brings further challenges. We present our team´s activities in characterizing and ideally eliminating the effects of unstable temperature on interferometric length measurements. We demonstrate a successful remodelling of a differential interferometer with reduced sensitivity to temperature changes by a factor of 100. A vital tool for our research is a thermostatised chamber, which achieves relative temperature stability in the lower tens of millikelvins and allows temperature tuning in the range of several kelvins. The chamber allows us to characterize the temperature sensitivity and verify the functionality of individual components and more complex parts of the laser interferometers. The data and insights obtained also provide valuable feedback for further development and modification of interferometer systems.
    PracovištěÚstav přístrojové techniky
    KontaktMartina Šillerová, sillerova@ISIBrno.Cz, Tel.: 541 514 178
    Rok sběru2025
    Elektronická adresahttps://jmo.fzu.cz/sites/jmo.fzu.cz/files/oldweb/2024/2024-02/jmo_24_02_obsah.pdf
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.