Počet záznamů: 1
Stress wave attenuation in chocolate
- 1.
SYSNO ASEP 0584467 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV J - Článek v odborném periodiku Poddruh J Článek ve WOS Název Stress wave attenuation in chocolate Tvůrce(i) Kumbár, V. (CZ)
Trnka, Jan (UT-L) RID, ORCID
Kouřilová, V. (CZ)
Dufková, R. (CZ)
Votava, J. (CZ)
Čupera, J. (CZ)
Nedomová, Š. (CZ)
Hřivna, L. (CZ)
Buchar, J. (CZ)Celkový počet autorů 9 Číslo článku 112037 Zdroj.dok. Journal of Food Engineering. - : Elsevier - ISSN 0260-8774
Roč. 374, August (2024)Poč.str. 13 s. Forma vydání Tištěná - P Jazyk dok. eng - angličtina Země vyd. GB - Velká Británie Klíč. slova chocolate ; stress wave ; acoustic impedance ; attenuation ; transmission coefficient Vědní obor RIV BI - Akustika a kmity Obor OECD Materials engineering CEP GF22-00863K GA ČR - Grantová agentura ČR Způsob publikování Omezený přístup Institucionální podpora UT-L - RVO:61388998 UT WOS 001218926500001 EID SCOPUS 85187776890 DOI https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2024.112037 Anotace The stress wave attenuation in five types of chocolate (extra dark, dark, milk, white, and ruby) was studied. The main acoustics properties of these chocolates were described in terms of longitudinal and transversal wave velocities. The attenuation of the stress waves was studied using the experimental technique known as the Split Hopkinson Pressure Bar (SHPB). The SHPB set-up consists of a specimen and linear elastic incident and transmission bar. Experimental data have been evaluated both in the time as well as frequency domain. Attenuation of the stress wave was described namely using the frequency dependence of the transmission coefficient of the stress wave. This damping increases with the plastic strain of the tested chocolate specimens. From a technological point of view, the fat content of the chocolate has the highest influence on the reduction of the longitudinal wave propagation velocity. The lowest attenuation was observed for the dark chocolate. Pracoviště Ústav termomechaniky Kontakt Marie Kajprová, kajprova@it.cas.cz, Tel.: 266 053 154 ; Jana Lahovská, jaja@it.cas.cz, Tel.: 266 053 823 Rok sběru 2025 Elektronická adresa https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877424001031?via%3Dihub
Počet záznamů: 1