Počet záznamů: 1  

Interaction of a bubble with a vortex-ring in the presence of surfactants

  1. 1.
    SYSNO ASEP0573995
    Druh ASEPC - Konferenční příspěvek (mezinárodní konf.)
    Zařazení RIVZáznam nebyl označen do RIV
    NázevInteraction of a bubble with a vortex-ring in the presence of surfactants
    Tvůrce(i) Zedníková, Mária (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Semlerová, Tereza (UCHP-M)
    Tihon, Jaroslav (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Trávníčková, Tereza (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Havlica, Jaromír (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Orvalho, Sandra (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Číslo článku441
    Zdroj.dok.Program Booklet. - Kobe : -, 2023
    Rozsah strans. 26
    Poč.str.2 s.
    Forma vydáníOnline - E
    AkceInternational Conference on Multiphase Flow /11./
    Datum konání02.04.2023 - 07.04.2023
    Místo konáníKobe
    ZeměJP - Japonsko
    Typ akceEUR
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.JP - Japonsko
    Klíč. slovabubble breakup ; vortex flow ; surfactants ; bubble deformation
    Obor OECDChemical process engineering
    CEPGA22-29605S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaUCHP-M - RVO:67985858
    AnotaceThe study of bubble – vortex-ring interaction is based on experimental visualization of a single bubble interacting with a single vortex-ring generated in liquid. The design of the experiment enables the control of both the vortex-ring inertia and the bubble size. A high-speed camera is used to record the whole interaction process: the initial free rise of mother bubble, then the interaction of the bubble with the vortex-ring, bubble deformations, possible breakup and inspecting of all daughter bubbles arising from the breakup. The effect of surfactant is investigated using α-terpineol as model surfactant. Two concentrations of surfactant (1⸱10-3 and 3⸱10-3 mol/L) were investigated. In the presence of surfactant and comparing with pure water, the bubble deformation is supressed and more energy is required to break the bubble. Therefore, the interaction process results in bubble
    breakup less frequently. The static surface tension is found to be insufficient to characterise the bubble surface energy; a new scaling of the bubble breakup process is proposed. The dimensionless damping time of bubble shape oscillations is used as a parameter to correct the effect of surface tension in the modified Weber number. This damping time is a measure of energy dissipation at the bubble interface during the shape oscillations and its magnitude differs in pure liquids and in surfactant solutions.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2024
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.