Počet záznamů: 1  

O grantovém projektu Čeština Daniela Adama z Veleslavína

  1. 1.
    SYSNO ASEP0559922
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVZáznam nebyl označen do RIV
    Poddruh JOstatní články
    NázevO grantovém projektu Čeština Daniela Adama z Veleslavína
    Tvůrce(i) Černá, Alena M. (UJC-A) ORCID
    Zdroj.dok.Jazykovědné aktuality. - : Jazykovědné sdružení České republiky - ISSN 1212-5326
    Roč. 59, 1/2 (2022), s. 36-39
    Poč.str.4 s.
    Forma vydáníTištěná - P
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaDaniel Adam of Veleslavín ; Humanist Czech ; development of Czech language
    Vědní obor RIVAI - Jazykověda
    Obor OECDLinguistics
    Způsob publikováníOpen access
    Institucionální podporaUJC-A - RVO:68378092
    AnotaceČlánek je věnován projektu GA ČR Čeština Daniela Adama z Veleslavína, který byl pod vedením Aleny M. Černé řešen v Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i. v letech 2019–2021. Stručně informuje o podstatě projektu a jeho úkolech a nastiňuje výsledky jeho řešení. Nejvýznamnějším z nich je monografie A. M. Černé o Veleslavínově jazyce, kterou vydalo v roce 2022 nakladatelství Akropolis. Monografie je koncipována jako komplexní popis Veleslavínovy češtiny v kontextu dobového jazyka i autoritativních děl, doplněny jsou i kapitoly o životě pražského mistra, o materiálové základně, s níž bylo pracováno atd. Pozornost členů řešitelského týmu (Dmitrije Timofejeva a Ondřeje Koupila) byla věnována zejména Veleslavínově re-editorské praxi z lingvistického hlediska a také té části Veleslavínovy nakladatelské činnosti, která je zaměřena na jazykové příručky.
    PracovištěÚstav pro jazyk český
    KontaktYvona Tesařová, tesarova@ujc.cas.cz, Tel.: 225 391 406 ; Marie Chybová, m.chybova@ujc.cas.cz, Tel.: 532 290 515 ; Helena Svobodová, knihovna.dial.brno@ujc.cas.cz, Tel.: 532 290 266
    Rok sběru2023
    Elektronická adresahttps://www.jazykovednesdruzeni.cz/wp-content/uploads/2022/08/JA-1_2_2022-K-TISKU.pdf
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.