Počet záznamů: 1  

SRS-SBS competition and nonlinear laser energy absorption in a high temperature plasma

  1. 1.
    SYSNO ASEP0552151
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSRS-SBS competition and nonlinear laser energy absorption in a high temperature plasma
    Tvůrce(i) Shekhanov, Sviatoslav (FZU-D) ORCID
    Tikhonchuk, Vladimir (FZU-D) ORCID
    Celkový počet autorů2
    Číslo článku115016
    Zdroj.dok.Plasma Physics and Controlled Fusion. - : Institute of Physics Publishing - ISSN 0741-3335
    Roč. 63, č. 11 (2021)
    Poč.str.11 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovalaser-plasma interaction ; backscattering ; parametric instabilities
    Vědní obor RIVBL - Fyzika plazmatu a výboje v plynech
    Obor OECDFluids and plasma physics (including surface physics)
    Výzkumná infrastrukturaELI Beamlines III - 90141 - Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i.
    Způsob publikováníOmezený přístup
    Institucionální podporaFZU-D - RVO:68378271
    UT WOS000706859000001
    EID SCOPUS85117730168
    DOI10.1088/1361-6587/ac2614
    AnotaceStimulated Raman and Brillouin scattering of laser radiation in a plasma corona are outstanding issues for the inertial confinement fusion. Stimulated Raman scattering may produce absorption of a significant fraction of laser energy near the plasma quarter critical density associated with plasma cavitation and generation of hot electrons. By contrast, stimulated Brillouin scattering operates in a lower density plasma and prevents the laser light access to the absorption region. In the present paper, we report the results of analysis of competition of these two parametric instabilities with a series of one-dimensional kinetic simulations of laser-plasma interactions.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2022
    Elektronická adresahttps://doi.org/10.1088/1361-6587/ac2614
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.