Počet záznamů: 1
European ferns as rich sources of antioxidants in the human diet
- 1.
SYSNO ASEP 0545905 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV J - Článek v odborném periodiku Poddruh J Článek ve WOS Název European ferns as rich sources of antioxidants in the human diet Tvůrce(i) Langhansová, Lenka (UEB-Q) RID, ORCID
Pumprová, Karolína (UEB-Q)
Haisel, Daniel (UEB-Q) RID, ORCID
Ekrt, L. (CZ)
Pavičić, Antonio (UEB-Q) ORCID
Zajíčková, M. (CZ)
Vaněk, Tomáš (UEB-Q) RID, ORCID
Dvořáková, Marcela (UEB-Q) RID, ORCIDCelkový počet autorů 2 Číslo článku 129637 Zdroj.dok. Food Chemistry. - : Elsevier - ISSN 0308-8146
Roč. 356, SEP 15 (2021)Poč.str. 12 s. Jazyk dok. eng - angličtina Země vyd. NL - Nizozemsko Klíč. slova Antioxidant capacity ; Carotenoids ; Ferns ; Lutein ; Monilophytes ; Nutrition ; Phenols Obor OECD Biochemistry and molecular biology CEP LTC17035 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Způsob publikování Open access Institucionální podpora UEB-Q - RVO:61389030 UT WOS 000653053500007 EID SCOPUS 85103652080 DOI 10.1016/j.foodchem.2021.129637 Anotace Wild edible plants have become an attractive variation of the human diet, especially in East Asia, North America, and Oceania. However, their potential in nutrition is only rarely considered in Europe. This study aims to reveal the nutritional and antioxidant potential of mature fern leaves from 13 families grown in Europe. We found that most of the examined fern species displayed a high antioxidant capacity, exceeding 0.5 g Trolox equivalent per gram of extract dry weight in ORAC assay and reaching IC50 values lower than 30 µg·mL−1 in DPPH assay (with the value for Trolox 7 µg·mL−1). Most of the species also appeared to be a good source of carotenoids, especially of lutein (205 µg·g−1 DW on average) and β-carotene (161 µg·g−1 DW on average) when compared to the reference leafy vegetables spinach and rocket. A cytotoxicity test using ovine hepatocytes showed a non-toxicity effect of fern leaf extracts. Pracoviště Ústav experimentální botaniky Kontakt David Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469 Rok sběru 2022 Elektronická adresa http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129637
Počet záznamů: 1