Počet záznamů: 1  

Quantitative syntheses of permethylated closo-1,10-R2C2B8Me8 (R = H, Me) carboranes. Egg-shaped hydrocarbons on the Frontier between inorganic and organic chemistry

  1. 1.
    SYSNO ASEP0497369
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevQuantitative syntheses of permethylated closo-1,10-R2C2B8Me8 (R = H, Me) carboranes. Egg-shaped hydrocarbons on the Frontier between inorganic and organic chemistry
    Tvůrce(i) Bakardjiev, Mario (UACH-T) SAI, RID
    Tok, Oleg L. (UACH-T) RID, ORCID, SAI
    Růžička, A. (CZ)
    Růžičková, Z. (CZ)
    Holub, Josef (UACH-T) SAI, RID, ORCID
    Hnyk, Drahomír (UACH-T) SAI, RID, ORCID
    Fanfrlík, Jindřich (UOCHB-X) RID, ORCID
    Štíbr, Bohumil (UACH-T) RID, SAI, ORCID
    Zdroj.dok.RSC Advances. - : Royal Society of Chemistry
    Roč. 8, č. 67 (2018), s. 38238-38244
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaHydrocarbons ; Air stability ; Thermal rearrangement
    Vědní obor RIVCA - Anorganická chemie
    Obor OECDInorganic and nuclear chemistry
    Vědní obor RIV – spolupráceÚstav organické chemie a biochemie - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    CEPGA16-01618S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaUACH-T - RVO:61388980 ; UOCHB-X - RVO:61388963
    UT WOS000451075500014
    EID SCOPUS85057151103
    DOI10.1039/C8RA06640J
    AnotaceElectrophilic methylation of the closo-1,10-R2C2B8H8 (1) (R = H or Me) dicarbaboranes at higher temperatures or thermal rearrangement of the 1,6-R2C2B8Me8 (3) compounds at 400-500 °C generated the B-permethylated derivatives closo-1,10-R2C2B8Me8 (2) in quantitative (>95%) yields. The compounds exhibit extreme air stability as a consequence of a rigid, egg shaped hydrocarbon structures incorporating inner 1,10-C2B8 carborane core.
    PracovištěÚstav anorganické chemie
    KontaktJana Kroneislová, krone@iic.cas.cz, Tel.: 311 236 931
    Rok sběru2019
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.