Počet záznamů: 1  

Effect of biochar application on the content of nutrients(Ca, Fe, K, Mg, Na, P) and amino acids in subsequently growing spinach and mustard

  1. 1.
    SYSNO ASEP0477014
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevEffect of biochar application on the content of nutrients(Ca, Fe, K, Mg, Na, P) and amino acids in subsequently growing spinach and mustard
    Tvůrce(i) Zemanová, Veronika (UEB-Q) ORCID, RID
    Břendová, K. (CZ)
    Pavlíková, D. (CZ)
    Kubátová, P. (CZ)
    Tlustoš, P. (CZ)
    Celkový počet autorů5
    Zdroj.dok.Plant, Soil and Environment. - : Česká akademie zemědělských věd - ISSN 1214-1178
    Roč. 63, č. 7 (2017), s. 322-327
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaCarbonaceous amendment ; Macroelement ; Plant ; Stress metabolism
    Vědní obor RIVED - Fyziologie
    Obor OECDAgricultural biotechnology and food biotechnology
    Institucionální podporaUEB-Q - RVO:61389030
    UT WOS000405832200006
    EID SCOPUS85025827827
    DOI10.17221/318/2017-PSE
    AnotaceThe objective of this study was to assess the effect of biochar on growth and metabolism of spinach and mustard planted in crop rotation: spinach (spring)-mustard-spinach (autumn). The impact of biochar soil application (5% per mass of soil) on the availability of Ca, Fe, K, Mg, Na and P to plants as well as content of free proline and total amino acids contents were evaluated at degraded Chernozem soil. The results showed that biochar soil addition significantly increased spinach growth by 102% in spring and 353% in autumn. Biochar limited plant content of Ca, Mg and Na, K content increased in all plants. Inconsistent effect was determined for Fe and P content in plants biomass. Total content of free amino acids was higher in plants harvested at amended treatments, except autumn spinach. Biochar increased proline content in all plants in comparison to control. The highest increase was obtained in mustard. Results showed more sensitive reaction of mustard to biochar application than spinach.
    PracovištěÚstav experimentální botaniky
    KontaktDavid Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469
    Rok sběru2018
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.