Počet záznamů: 1  

Výskyt silných mrazů koncem měsíce dubna 2016 s ohledem na škody způsobené v ovocnářství

  1. 1.
    SYSNO ASEP0474415
    Druh ASEPK - Konferenční příspěvek (lokální konf.)
    Zařazení RIVStať ve sborníku
    NázevVýskyt silných mrazů koncem měsíce dubna 2016 s ohledem na škody způsobené v ovocnářství
    Překlad názvuAnalysis of Frosts Observed in the End of April 2016 and the Associated Damages for Fruit Farming
    Tvůrce(i) Zahradníček, Pavel (UEK-B) RID, SAI
    Rožnovský, J. (CZ)
    Štěpánek, Petr (UEK-B) RID, SAI, ORCID
    Chuchma, F. (CZ)
    Zdroj.dok.Mrazy a jejich dopady. - Praha : Český hydrometorologický ústav, 2017 / Rožnovský J. ; Litschmann T. - ISBN 978-80-87577-69-1
    Poč.str.20 s.
    Forma vydáníNosič - C
    AkceMrazy a jejich dopady
    Datum konání26.04.2017 - 27.04.2017
    Místo konáníHrubá Voda
    ZeměCZ - Česká republika
    Typ akceCST
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovavegetation period frost ; minimum ground air temperature ; April 2016 ; fruit farming
    Vědní obor RIVEH - Ekologie - společenstva
    Obor OECDEnvironmental sciences (social aspects to be 5.7)
    CEPLO1415 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    Institucionální podporaUEK-B - RVO:86652079
    AnotaceVýskyty teplot vzduchu pod bodem mrazu na počátku a konci vegetace, tedy výskyty tzv. vegetačních mrazů, byly vždy v našich klimatických podmínkách nebezpečím. Zima 2015/2016 byla relativně teplá, podobně také počátek jara a též měsíc duben. Vysoké škody v sadech způsobilo prudké ochlazení od 25. do 30. dubna 2016, kdy se na naše území dostal velmi studený vzduch od severu. Minimální teploty v noci a ráno klesly pod bod mrazu. Příliv studeného vzduchu začal 19. 4. 2016, ale pod bodem mrazu byly jen přízemní teploty vzduchu. Ovšem v období 25. až 30. 4. 2016 poklesly pod 0°C i teploty vzduchu měřené ve 2 metrech. Na celém území ČR byla nejnižší naměřená minima pod bodem mrazu a nejčastěji se pohybovala mezi -2 až -4°C. Nejnižší minimální přízemní teploty vzduchu za dané období klesly pod -5°C na 85 % území ČR. Na Moravě byla přízemní minimální teplota vzduchu nižší než 0°C v pěti dnech, v Čechách každý den ze sledovaného období 25. až 30. 4. 2016. Je nutné zdůraznit, že v době květu ovocných stromů bez listů tvoří květy aktivní povrch. Vyzařováním jsou teploty květů často ještě nižší než naměřená minima přízemní teploty vzduchu. V tomto hodnocení není zahrnut vliv reliéfu, díky kterému dochází k výskytu mrazových kotlin.
    Překlad anotaceAir temperatures below 0°C, the so-called vegetation period frosts, have always been a problem in the climate conditions of the Czech Republic. The 2015/2016 winter as relatively mild, as well as the following beginning of spring and April. Major damages were caused by sudden rapid drop in air temperatures in the period between 25th and 30th April 2016, as a result of very cold air from the North. Air temperature began to fall on 19th April 2016, but only ground temperatures were below freezing point. Between 25th and 30th April, however, even air temperatures measured at 2m above the ground dropped below 0°C. All over the country, the minimum temperatures were below 0°C, usually between -2 and -4°C. The lowest minimum ground air temperatures were below -5°C at 85% of the area of the Czech Republic. In Moravia, the minimum ground air temperature was below 0°C on five days, in Bohemia it was every day in the period between 25th and 30th April 2016. It should be emphasized that during the flowering time of fruit trees without leaves, the flowers form an active surface. Due to radiation the flower temperature is often even lower than the measured ground air temperature minimum. This analysis does not include the effects of terrain, which determines positions of frost basins.
    PracovištěÚstav výzkumu globální změny
    KontaktNikola Šviková, svikova.n@czechglobe.cz, Tel.: 511 192 268
    Rok sběru2019
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.