Počet záznamů: 1  

Quantitative analysis of sugar composition in honey using 532-nm excitation Raman and Raman optical activity spectra

  1. 1.
    SYSNO ASEP0469184
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevQuantitative analysis of sugar composition in honey using 532-nm excitation Raman and Raman optical activity spectra
    Tvůrce(i) Šugar, Jan (UOCHB-X)
    Bouř, Petr (UOCHB-X) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Journal of Raman Spectroscopy. - : Wiley - ISSN 0377-0486
    Roč. 47, č. 11 (2016), s. 1298-1303
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovahoney ; sugar mixtures ; spectral decompositions ; Raman spectroscopy ; Raman optical activity
    Vědní obor RIVCF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    CEPGA15-09072S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaUOCHB-X - RVO:61388963
    UT WOS000389036100003
    EID SCOPUS84973544764
    DOI https://doi.org/10.1002/jrs.4960
    AnotaceRaman spectroscopy based on the 1064-nm laser excitation was suggested as a handy non-invasive technique allowing to quickly determine sugar content in honey and similar food products. In the present study, the green 532-nm laser radiation is explored instead as it provides higher-quality spectra in a shorter time. The sample fluorescence was quenched by purification with activated carbon. For control mixture decomposition of Raman spectra to standard subspectra led to a typical error of the sugar content of 3%. Raman optical activity (ROA) spectra that could be measured at the shorter excitation wavelength as well provided a lower accuracy (similar to 8%) than the Raman spectra because of instrumental sensitivity and noise limitations. The results show that Raman spectroscopy provides elegant and reliable means for fast analyses of sugar-based food products.
    PracovištěÚstav organické chemie a biochemie
    Kontaktasep@uochb.cas.cz ; Kateřina Šperková, Tel.: 232 002 584 ; Jana Procházková, Tel.: 220 183 418
    Rok sběru2017
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.