- Effect of the Talc Filler on Structural, Water Vapor Barrier and Mech…
Počet záznamů: 1  

Effect of the Talc Filler on Structural, Water Vapor Barrier and Mechanical Properties of Poly(lactic acid) Composites.

  1. 1.
    SYSNO ASEP0467149
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevEffect of the Talc Filler on Structural, Water Vapor Barrier and Mechanical Properties of Poly(lactic acid) Composites.
    Tvůrce(i) Buzarovska, A. (MK)
    Bogoeva-Gaceva, G. (MK)
    Fajgar, Radek (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Zdroj.dok.Journal of Polymer Engineering - ISSN 0334-6447
    Roč. 36, č. 2 (2016), s. 181-188
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.DE - Německo
    Klíč. slovacomposites ; packaging ; poly(lactic acid)
    Vědní obor RIVCF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    Institucionální podporaUCHP-M - RVO:67985858
    UT WOS000371179800009
    EID SCOPUS84960955057
    DOI https://doi.org/10.1515/polyeng-2015-0014
    AnotacePoly(lactic acid) (PLA) based composite films with different content of talc (5-15 wt%) were prepared by the solvent casting method. The effect of talc on morphological, structural, thermal, barrier and mechanical properties of neat PLA was investigated. The PLA/talc composites revealed a polymorphic crystalline structure, as demonstrated by X-ray diffraction (XRD) study and differential scanning calorimetry (DSC) analysis. The PLA/talc composites also exhibited significantly improved barrier properties (up to 55% compared to neat PLA), as shown by water vapor permeability (WVP) tests. The puncture measurements showed improved mechanical properties at lower content of talc (up to 5 wt%), and increased brittleness of the PLA/talc composite films at higher talc concentrations.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2017
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.