Počet záznamů: 1
Výzkum renesanční sladovny v Chanovicích (okr. Klatovy)
- 1.
SYSNO ASEP 0449126 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV J - Článek v odborném periodiku Poddruh J Článek ve WOS Název Výzkum renesanční sladovny v Chanovicích (okr. Klatovy) Překlad názvu A Research of a Renaissance Malt House in Chanovice (Klatovy District) Tvůrce(i) Kočár, Petr (ARU-G) RID, SAI, ORCID
Anderle, J. (CZ)
Hůrková, J. (CZ)
Kočárová, R. (CZ)Celkový počet autorů 4 Zdroj.dok. Kvasný průmysl. - : Výzkumný ústav pivovarský a sladařský - ISSN 0023-5830
Roč. 61, č. 1 (2015), s. 15-20Poč.str. 6 s. Forma vydání Tištěná - P Jazyk dok. cze - čeština Země vyd. CZ - Česká republika Klíč. slova malt house ; early modern period ; archaeology ; architectural and historical survey ; archaeobotany ; anthracotomy Vědní obor RIV AC - Archeologie, antropologie, etnologie Obor OECD Archaeology Institucionální podpora ARU-G - RVO:67985912 UT WOS 000453885700003 DOI 10.18832/kp2015003 Anotace Článek informuje o výzkumu raně novověké sladovny na zámku v Chanovicích (okr. Klatovy). Sladovna byla zkoumána během stavebních úprav v letech 1996-8. Součástí multidisciplinárně pojatého výzkumu byla rešerše písemných pramenů, stavebně historický průzkum, využití dostupných ikonografických pramenů, archeologický výzkum, archeobotanický rozbor vzorku nalezeného zuhelnatělého obilí a analýza uhlíků z téhož vzorku. Archeologický a stavebně historický průzkum odhalil unikátně a v úplnosti dochovanou renesanční sladovnu vzniklou v 16. století a zanikající pravděpodobně ve století 19. Archeobotanická analýza vzorku z povrchu sladovnického humna zjistila převahu částečně naklíčených obilek ovsa (Avena sp.) s příměsí dalších polních plodin (ječmen, pšenice, hrách). Plevelná příměs byla tvořena zejména indikátory ozimů, které v ovsu obvykle nerostou. Na základě těchto výsledků je možno interpretovat zkoumaný vzorek jako zbytek ovesného sladu s příměsí odpadů po čištění ječného a pšeničně-žitného sladu. Analýza uhlíků umožnila rekonstruovat sortiment palivového dřeva užívaného při sušení sladu (převažoval dub) a zbytky vybavení sladovny zničené požárem (uhlíky lísky). Překlad anotace The article informs about a research of an early modern malt house in Chanovice chateau (Klatovy district). The malt house was analysed during renovation works in 1996-8. The multi-disciplinary research included a research of written sources, an architectural and historical survey, use of available iconographic sources, an archaeological research, an archaeobotanical analysis of a sample of found carbonised grains and an anthracology of the same sample. The archaeological research and the architectural and historical survey revealed a uniquely and completely preserved malt house originating in the 16th century and destroyed probably in the 19th century. The archaeobotanical analysis of a sample from the surface of a malting floor discovered the prevalence of partly sprouted caryopses of oat (Avena sp.) with an admixture of other field crops (barley, wheat, pea). The weed admixture was formed mainly by winter crops indicators which do not normally grow in oat. On the basis of these results the analysed sample can be interpreted as a residue of oat malt with an admixture of waste after barley and wheat-rye malt refining. The anthracology made it possible to reconstruct the range of firewood used for malt drying (oak prevailed) and the remains of the malt house equipment destroyed by a fire (charcoals of the kiln floor). Pracoviště Archeologický ústav Praha Kontakt Lada Šlesingerová, slesingerova@arup.cas.cz, Tel.: 257 014 412 Rok sběru 2016 Elektronická adresa http://www.kvasnyprumysl.cz/download.php?clanek=2300
Počet záznamů: 1