Počet záznamů: 1  

A kinetic model of retarding field analyser measurements in strongly magnetized, flowing, collisional plasmas

  1. 1.
    SYSNO ASEP0421661
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevA kinetic model of retarding field analyser measurements in strongly magnetized, flowing, collisional plasmas
    Tvůrce(i) Gunn, J. P. (FR)
    Fuchs, Vladimír (UFP-V) RID
    Kočan, M. (DE)
    Zdroj.dok.Plasma Physics and Controlled Fusion. - : Institute of Physics Publishing - ISSN 0741-3335
    Roč. 55, č. 4 (2013), 045012-045012
    Poč.str.11 s.
    Forma vydáníTištěná - P
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaplasma ; collisions ; magnetic field ; retarding field analyzer
    Vědní obor RIVBL - Fyzika plazmatu a výboje v plynech
    CEP7G10072 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    Institucionální podporaUFP-V - RVO:61389021
    UT WOS000317739800012
    DOI10.1088/0741-3335/55/4/045012
    AnotaceInterpretation of retarding field analyser (RFA) measurements in flowing tokamak scrape- off layer plasmas requires a model of the perturbation introduced by the wake, or presheath, of the instrument. We extend a collisionless kinetic Mach probe theory to include a simple model of ion-ion collisions. Collisions lead to significant modifications in the downstream presheath. Depending on the ion-to-electron temperature ratio, flow speed and collisionality, the measurement obtained by averaging the apparent temperatures on each side of a bi-directional RFA is predicted to overestimate the unperturbed ion temperature, but with errors not exceeding 50% most of the time. The error increases with Mach number, and decreases with the ion-to-electron temperature ratio.
    PracovištěÚstav fyziky plazmatu
    KontaktVladimíra Kebza, kebza@ipp.cas.cz, Tel.: 266 052 975
    Rok sběru2014
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.