Počet záznamů: 1  

Spontaneous restoration of target vegetation in old-fields in a central European landscape: a repeated analysis after three decades

  1. 1.
    SYSNO ASEP0385100
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSpontaneous restoration of target vegetation in old-fields in a central European landscape: a repeated analysis after three decades
    Tvůrce(i) Jírová, Alena (BU-J)
    Klaudisová, A. (CZ)
    Prach, Karel (BU-J) RID, ORCID
    Celkový počet autorů3
    Zdroj.dok.Applied vegetation science. - : Wiley - ISSN 1402-2001
    Roč. 15, č. 2 (2012), 245-252
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovasuccession ; vegetation ; abandoned fields
    Vědní obor RIVEH - Ekologie - společenstva
    CEPGAP505/11/0256 GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaBU-J - RVO:67985939
    CEZAV0Z60050516 - BU-J (2005-2011)
    UT WOS000301047300009
    DOI https://doi.org/10.1111/j.1654-109X.2011.01165.x
    AnotaceThe spontaneous succession in old fields proceeded towards target communities, either deciduous woodlands or shrubby grasslands. Their establishment can be tentatively predicted by soil pH and early occurrence of grassland species. Except pH, all Ellenberg indicator values changed during succession. Both pH values (Ellenberg and measured) were higher in shrubby grasslands than in woodlands. The total number of species decreased during succession, the number of target woodland species increased, and that of target grassland species remained the same in the shrubby grassland stages but decreased in the woodland stages during the past 33 years of succession.
    PracovištěBotanický ústav
    KontaktMartina Bartošová, martina.bartosova@ibot.cas.cz, ibot@ibot.cas.cz, Tel.: 271 015 242 ; Marie Jakšová, marie.jaksova@ibot.cas.cz, Tel.: 384 721 156-8
    Rok sběru2013
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.