- Well-posedness of an extended model for water-ice phase transitions
Počet záznamů: 1  

Well-posedness of an extended model for water-ice phase transitions

  1. 1.
    SYSNO ASEP0383891
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevWell-posedness of an extended model for water-ice phase transitions
    Tvůrce(i) Krejčí, Pavel (MU-W) RID, SAI, ORCID
    Rocca, E. (IT)
    Zdroj.dok.Discrete and Continuous Dynamical systems - Series S, Series S. - : AIMS Press - ISSN 1937-1632
    Roč. 6, č. 2 (2013), s. 439-460
    Poč.str.22 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaphase transitions ; nonlocal problems ; uniqueness
    Vědní obor RIVBA - Obecná matematika
    CEPGAP201/10/2315 GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaMU-W - RVO:67985840
    UT WOS000331201400011
    EID SCOPUS84874121866
    DOI https://doi.org/10.3934/dcdss.2013.6.439
    AnotaceWe propose an improved model explaining the occurrence of high stresses due to the diff erence in speci fic volumes during phase transitions between water and ice. The unknowns of the resulting evolution problem are the absolute temperature, the volume increment, and the liquid fraction. The main novelty here consists in including the dependence of the speci fic heat and of the speed of sound upon the phase. These additional nonlinearities bring new mathematical difficulties which require new estimation techniques based on Moser iteration. We establish the existence of a global solution to the corresponding initial-boundary value problem, as well as lower and upper bounds for the absolute temperature. Assuming constant heat conductivity, we also prove uniqueness and continuous data dependence of the solution.
    PracovištěMatematický ústav
    KontaktJarmila Štruncová, struncova@math.cas.cz, library@math.cas.cz, Tel.: 222 090 757
    Rok sběru2013
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.