Počet záznamů: 1  

Effect of air annealing on mechanical properties and structure of amorphous B.sub.4./sub.C films

  1. 1.
    SYSNO ASEP0363873
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevEffect of air annealing on mechanical properties and structure of amorphous B4C films
    Tvůrce(i) Kulykovskyy, Valeriy (FZU-D) RID
    Vorlíček, Vladimír (FZU-D) RID
    Čtvrtlík, Radim (FZU-D) RID, ORCID
    Boháč, Petr (FZU-D) RID, ORCID
    Jastrabík, Lubomír (FZU-D) RID, ORCID
    Lapšanská, H. (CZ)
    Zdroj.dok.Surface and Coatings Technology. - : Elsevier - ISSN 0257-8972
    Roč. 205, č. 16 (2011), s. 4052-4057
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CH - Švýcarsko
    Klíč. slovaamorphous B4C films ; hardness ; air annealing ; Raman spectra ; oxidation
    Vědní obor RIVBM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    CEPKAN301370701 GA AV ČR - Akademie věd
    1M06002 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z10100520 - FZU-D (2005-2011)
    AV0Z10100522 - FZU-D (2005-2011)
    UT WOS000290187700012
    DOI10.1016/j.surfcoat.2011.02.052
    AnotaceAmorphous B4C films were prepared by magnetron sputtering of the hot-pressed B4C target in different regimes. Hardness, intrinsic stress and film structure were investigated in dependence on the annealing temperature in air.Changes in the film structure and composition were investigated by Raman spectroscopy,confocal microscopy, and electron probe microanalysis. It has been shown that an annealing at 500 °C for 1 h leads to stress reduction, slight thickness decrease and increase of film hardness. However already at 600 °C the film oxidation proceeds very intensively with formation of the phases of boron oxide and amorphous carbon in the surface layer. The thickness of the film decreases quickly.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.