Počet záznamů: 1  

Solvent-free synthesis of reactive inorganic precursors for preparation of organic/inorganic hybrid materials

  1. 1.
    SYSNO ASEP0363826
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSolvent-free synthesis of reactive inorganic precursors for preparation of organic/inorganic hybrid materials
    Tvůrce(i) Beneš, Hynek (UMCH-V) RID, ORCID
    Galy, J. (FR)
    Gérard, J. F. (FR)
    Pleštil, Josef (UMCH-V) RID
    Valette, L. (US)
    Zdroj.dok.Journal of Sol-Gel Science and Technology. - : Springer - ISSN 0928-0707
    Roč. 59, č. 3 (2011), s. 598-612
    Poč.str.15 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovasol–gel ; alkoxysilane ; epoxy
    Vědní obor RIVCD - Makromolekulární chemie
    CEZAV0Z40500505 - UMCH-V (2005-2011)
    UT WOS000294263000027
    DOI10.1007/s10971-011-2534-4
    AnotacePrehydrolyzed-condensed precursors containing amino or glycido groups were prepared via sol gel process without addition of solvent in any step of their preparation. The influence of the experimental set-up, the functionality and ratio of alkoxysilanes, and type of catalyst, on the structure buildup was studied. In the case of amino precursors, the sol–gel process was carried out at weak basic conditions while in the case of glycido precursors the sol–gel process was catalyzed by acid or neutral pH. The systems with high content of tetraethoxysilane led to the fast gel formation. In weak acid medium tetraethoxysilane formed larger, more condensed species as well as small structures with silanol groups. Strong acidic conditions led to the fast formation of insoluble silica particles in liquid (sol) phase containing monomeric alkoxysilanes.
    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.