Počet záznamů: 1  

Distribution of microbial biomass and activity of extracellular enzymes in a hardwood forest soil reflect soil moisture content

  1. 1.
    SYSNO ASEP0353793
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevDistribution of microbial biomass and activity of extracellular enzymes in a hardwood forest soil reflect soil moisture content
    Tvůrce(i) Baldrian, Petr (MBU-M) RID, ORCID
    Merhautová, Věra (MBU-M)
    Petránková, Mirka (MBU-M)
    Cajthaml, Tomáš (MBU-M) RID, ORCID
    Šnajdr, Jaroslav (MBU-M)
    Zdroj.dok.Applied Soil Ecology. - : Elsevier - ISSN 0929-1393
    Roč. 46, č. 2 (2010), s. 177-182
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaLitter ; Microbial biomass ; Moisture content
    Vědní obor RIVEE - Mikrobiologie, virologie
    CEPIAA603020901 GA AV ČR - Akademie věd
    LC06066 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    ME10152 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    QH72216 GA MZe - Ministerstvo zemědělství
    CEZAV0Z50200510 - MBU-M (2005-2011)
    UT WOS000283977500003
    DOI10.1016/j.apsoil.2010.08.013
    AnotaceSoil moisture content positively and significantly correlated with microbial (bacterial and fungal) biomass, explained up to 60 percent of the total variability in microbial biomass and a significant difference in the ratio of fungal to bacterial biomass was found among the samples with high and low moisture content. Also the activity of several extracellular enzymes involved in decomposition (i.e., laccase, Mn-peroxidase, endo-1,4-b-glucanase, endo-1,4-b-xylanase, cellobiohydrolase, b-glucosidase, b-xylosidase, chitinase and acid phosphatase) correlated with soil moisture
    PracovištěMikrobiologický ústav
    KontaktEliška Spurná, eliska.spurna@biomed.cas.cz, Tel.: 241 062 231
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.