Počet záznamů: 1  

On saturation of charged hadron production in pp collisions at LHC

  1. 1.
    SYSNO ASEP0346474
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevOn saturation of charged hadron production in pp collisions at LHC
    Tvůrce(i) Tokarev, M. V. (RU)
    Zborovský, Imrich (UJF-V) RID, ORCID, SAI
    Zdroj.dok.Journal of Physics G-Nuclear and Particle Physics. - : Institute of Physics Publishing - ISSN 0954-3899
    Roč. 37, č. 8 (2010), 085008/1-085008/10
    Poč.str.10 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaLARGE TRANSVERSE-MOMENTUM ; HIGH-ENERGY COLLISIONS ; SCALING LAWS
    Vědní obor RIVBE - Teoretická fyzika
    CEPLA08015 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z10480505 - UJF-V (2005-2011)
    UT WOS000279712600010
    DOI10.1088/0954-3899/37/8/085008
    AnotaceFirst results on charged hadron transverse momentum spectra in pp collisions obtained by the CMS Collaboration at the LHC are analyzed in the z-scaling approach. These LHC data confirm z-scaling. The saturation regime of the scaling function psi(z) observed in pp and (p) over barp interactions at lower energies root s = 19-1960 GeV is verified. The saturation of psi(z) for charged hadrons is found down to a value of z similar or equal to 0.05 at the highest energy root s = 2360 GeV currently reached by the colliders. A microscopic scenario of hadron production is discussed in connection with the search for new signatures of phase transitions in hadron matter. Constituent energy loss and its dependences on the transverse momentum and collision energy are estimated. We suggest that the beam energy scan program in the saturation region at the LHC could be of interest.
    PracovištěÚstav jaderné fyziky
    KontaktMarkéta Sommerová, sommerova@ujf.cas.cz, Tel.: 266 173 228
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.