Počet záznamů: 1  

Limnological changes in a pond ecosystem caused by grass carp (Ctenopharyngodon idella Val.) low stocking density

  1. 1.
    SYSNO ASEP0342898
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevLimnological changes in a pond ecosystem caused by grass carp (Ctenopharyngodon idella Val.) low stocking density
    Tvůrce(i) Pípalová, I. (CZ)
    Květ, Jan (UEK-B) RID
    Adámek, Z. (CZ)
    Celkový počet autorů3
    Zdroj.dok.Czech Journal of Animal Science. - : Czech Academy of Agricultural Sciences - ISSN 1212-1819
    Roč. 54, č. 1 (2009), s. 31-45
    Poč.str.15 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaaquatic macrophytes ; water and sediment chemistry ; phytoplankton
    Vědní obor RIVEH - Ekologie - společenstva
    CEZAV0Z60870520 - UEK-B (2005-2011)
    UT WOS000263345400005
    AnotaceGrass carp (Ctenopharyngodon idella Val.) stocked (29 kg/ha) in a small pond reduced the biomass of aquatic macrophytes from 109 g/m(2) to 33 g/m(2) during one growing season. The only changes in hydrochemical parameters (pH, alkalinity, acidity, BOD5, CODMn, NH4-N, NO2-N, NO3-N, TN, PO4-P and TP) associated with the grass carp stocking were a decrease in pH (from 8.43 to 7.57) and in NO3-N concentration (from 0.99 mg/l to 0.56 mg/l). The increases in organic matter content and NO3-N concentration in the surface sediment layer were higher in the control pond than in the pond stocked with grass carp. No changes were detected in the other parameters (NH4-N, PO4-P and TP) in the upper sediment layer and between all parameters measured in the lower inorganic layer. The grass carp grazing had no impact on phytoplankton biomass (concentration of chlorophyll-a) or species composition.
    PracovištěÚstav výzkumu globální změny
    KontaktNikola Šviková, svikova.n@czechglobe.cz, Tel.: 511 192 268
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.